Britt Eerland gaat spelen in Berlijn

22-04-2020 Sport Redactie


SCHIEDAM – Britt Eerland heeft een nieuwe club. De Schiedamse gaat komend seizoen spelen bij TTC Eastside in Berlijn.

Die club stond in het lopende, afgebroken seizoen soeverein bovenaan de ranglijst en kreeg van tafeltennisbond DTTB dit seizoen de titel toegekend.

De Berliner Zeitung meldt de komst van Eerland naar de club en spreekt van ‘een versterking’ voor de ploeg. Logisch: Eerland staat dertigste op de wereldranglijst en hoort bij de vijf beste speelsters in Europa, aldus de krant.

Eerland speelde tot voor kort bij TuS Bad Driburg, het team dat het TTC Eastside in de Duitse competitie nog het dichtst op de huid zat als nummer twee. Maar de club raakte in financiële problemen als gevolg van de Coronacrisis en moest na 23 jaar zijn plaats opgeven in de Duitse profcompetitie. Daarmee werd ook Eerland onbetaalbaar; de 26-jarige Schiedamse kreeg daarop haar ontslag bij Bad Driburg.

TTC Eastside wil zich volgens de Berlijnse krant vooral op Duitse speelsters toeleggen, met name vanwege de ernstige reisbeperkingen die er gelden als gevolg van de Coronacrisis. In het verleden steunde de club sterk op internationale sterren en speelden Song Ah Sim uit Hong Kong, Veronika Pawlowitsch uit Wit-Rusland, Ruta Budiene uit Litouwen en Yui Hamamoto uit Japan voor de Berlijners. Voor Eerland maakt men een uitzondering. Haar enorme ‘prestatiesterkte’ en haar jarenlange ervaring in de Bundesliga spelen daarbij in haar voordeel, aldus clubvoorzitter Alexander Teichmann. “En Eerland spreekt perfect Duits. De weg naar Berlijn is voor haar kort.”

De rechtshandige Eerland gaat in Berlijn samenspelen met de Duitse speelsters Shan Xiaona (sinds 2012 met een Duits paspoort), Nina Mittelham und Kathrin Mühlbach. Als andere nieuwelingen komen Jessica Göbel (38) en Vivien Scholz (22). Die laatste gaat spelen in het thuisstad. Daarentegen verlaten of verlieten de Zweedse Matilde Elkholm (gestopt), de Roemeense Bernadette Szöcs en Fu Yu, een Chinese met een Portugees paspoort de club.

Teichmann is optimistisch dat TTC Eastside ook in onzekere tijden erin zal slagen gesprekken met sponsors over contractverlenging tot een goed eind te brengen. “Maar veel is onzeker.” De gang van Eerland naar Berlijn echter niet.Gerelateerd