Bergen zijn er om te beklimmen

13-10-2018 Sport Ingezonden

Glijn en Schleepen na winst op het NK; foto's: Rob en Cor Ronda

BALLROOMDANSEN - Sharon Schleepen en Alex Glijn werden vorig weekend kampioen van Nederland in het ballroom- en showdansen (hier). Glijn, wijkagent in Schiedam-Centrum, kijkt terug op een bijzonder toernooi in Steenwijk, en vooral op de weg naar de titel toe. Eerder danste Glijn met zijn vrouw Jacqueline, voor wie het dansen en vele trainen te zwaar werd.

"Noem het fanatiek... maar is er een andere weg?"

Nog geen jaar geleden stapten we in een nieuw avontuur met Jacqueline aan het roer. Doel? Nederlands kampioen worden in 2018 in de ballroom en een finaleplaats tijdens het WK in 2019. Beperkingen? Zeker, een aantal. Vooroordelen van derden en vergelijkingen met hoe het ooit was... weinig kennis van de ballroom van Sharon... Het totaal opnieuw beginnen met een danspartner en dan is daar nog het leeftijdsverschil en de struggle naar het behouden van de conditie van Alex (50). En dan hebben we het nog niet eens over het omzetten van mogelijkheden in verband met de beperking van Sharon. Al met al een Mount Everest om te beklimmen.
Maar bergen zijn er om te beklimmen. Dus plan de campagne en gaan. Urenlange trainingen per week. Het overbruggen van afstanden. Bloed, zweet en tranen. Investeren en slikken van tegenslagen. Eerst genieten van het eerste succes tijdens de wedstrijd in Cuijck en dan de voorbereidingen naar het NK. En dan krijgt Sharon een blessure. Alle plannen in de kast en een verlies van tijd van ongeveer drie å vier maanden. Het afmelden van het EK vanwege de blessure en het ontbreken van financiële middelen en dan nog het verwerken van verloren tijd en inspanning.
Gedurende het herstel van Sharon toch proberen positief te blijven en nieuwe doelen te stellen. Alex traint in deze periode dagelijks. Hij fietst en loopt dagelijks tientallen kilometers om het, indien het kan weer, snel op te kunnen pakken. Half augustus is het dan zo ver. De trainingen hervatten en om het gevoel naar elkaar en de partnering te verbeteren wordt besloten om ook een showdans te maken. Vanaf augustus worden de trainingen en hiermee de investeringen geïntensiveerd. Het lijkt er op, met de hulp van Jacq, dat verloren tijd wordt goedgemaakt. Sharon breekt barrières en overtreft zichzelf keer op keer. Het gaat zo goed dat wordt besloten ook deel te nemen aan het NK Showdans. (Dan is de tijd hieraan besteed niet voor niets geweest).
Ook lukt het persoonlijk om de middelen voor het EK bij elkaar te sprokkelen. Ook daar gaan we ballroom en showdans doen. Maar eerst het NK. Vijftien uur fysieke training in de week voor het NK met een uiterst belabberde generale. Tranen en emotie nemen de overhand, maar tijd is er niet meer. En dan de dag van de eerste waarheid. Spanning als we eerst op moeten voor de showdans. Stilte in de zaal als onze muziek start. Een volledige ontlading tijdens de dans, die perfect tot uiting komt. Maar de concurrentie is zeker niet slecht, dus afwachten op de uitslag. Vervolgens kunnen we meer ontspannen aan de ballroom beginnen. De slechte generale leidt tot een super uitvoering tijdens de wedstrijd. En dan komt de uitslag. Één in de showdans en één in de ballroom. We liggen weer op schema. Sterker nog, met de showdans erbij, ver voor op schema.

Het onmogelijke is mogelijk en de berg is bedwongen. Wie zegt dat het makkelijk is en dat je de top kunt bereiken met weinig inspanning, komt van een koude kermis thuis. Winst moet je behalen en 'verdienen' met bloed, zweet en tranen. Pas dan kun je genieten van wat je hebt bereikt. 'Niets is onmogelijk', Jacqueline Glijn - Van Ouwerkerk en Sharon Schleepen... i love you guys... no matter what."


Sharon Schleepen en Alex Glijn dansen volgende maand op het Europees Kampioenschap in het Poolse Lomianki. De 2400 euro die hun deelname kost, brachten zij bij elkaar met crowdfunding.

Bekijk de foto'sGerelateerd