Benauwde overwinning VST op Witte van Moort

02-02-2020 Sport Redactie

Voorzitter Frits Luteijn weet ternauwernood duivelskunstenaar Jan van Dijk (r) op remise te houden; foto: VST


DAMMEN -  Witte van Moort stond te boek als 'de laatste echt lastige tegenstander', bleek inderdaad in staat het Van Stigt Thans moeilijk te maken, maar leverde toch een overwinning op. 11-9 Werd het voor de Schiedamse dammers.

Dat was voldoende om in de race te blijven voor de tweede plek in de competitie. Culemborg boekte een belangrijke overwinning op concurrent Huissen en blijft daarmee in directe achtervolging op landskampioen Hijken, dat verrassend veel moeite had met Dammers uit Oost. Pas in de laatste ronde tijdens Culemborg - Hijken zal blijken wie er landskampioen wordt en of Schiedam zich er nog tussen wringt.

Tegenstander Witte van Moort had grootmeester Hans Vermin over laten komen uit Zwitserland. Verder ontbeerde het team echte toppers, maar kent het wel veel zeer sterke subtoppers. Alleen aan bord 1 hadden ze geen waardig tegenstander weten te vinden. Jitse Slump won met grote overmacht van een speler zonder Elo. Dat is uitzonderlijk. Normaliter komt dat alleen voor met uit verre oorden ingevlogen grootmeesters. Achteraf op internet bleek er nog een fraaie combinatie in de stand gezeten te hebben, die beide spelers niet gezien hebben en die waarschijnlijk geen verschil zou hebben gemaakt, maar wel de toeschouwers op stoelen en banken had gejaagd.

Aan de rest van de borden was wel hevige strijd, maar geen beslissingen. Gantwarg en Virny hadden 200 Elo-punten meer dan hun tegenstander. Ondanks verwoede winstpogingen wankelden de tegenstanders niet. Zwitsers grootmeester Hans Vermin probeerde ijzer met de handen te breken tegen Casper Remeijer. Na de partij kwamen de toeschouwers aanzetten met een winnende afwikkeling naar een macro-eindspel voor de Schiedammer. Voorzitter Frits Luteijn moest tegen Jan van Dijk, fameus om zijn tactische wendingen. Degelijk positiespel is daarbij minder belangrijk. Hij deed zijn naam meer dan eer aan. Op tal van momenten wist de Schiedammer slechts ternauwernood een giftige wending te vermijden.

De grote verrassing van deze ronde was de onverwachte nederlaag, waar het tot nog toe ongeslagen tweede van Schiedam, zomaar tegenaan liep tegen middenmoter Excelsior. Veel consequenties heeft deze misstap niet. Nog steeds hebben ze met drie wedstrijdpunten meer een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Alleen wordt het kampioenschap van de hoofdklasse nu een of zelfs twee ronden later gevierd in rechtstreekse duels met twee concurrenten.Gerelateerd