Amateurvoetbal gaat door, zonder publiek

18-11-2021 Sport Redactie


VOETBAL - Het amateurvoetbal gaat de komende weken vooralsnog door zoals gepland, echter zonder publiek.

De KNVB heeft overlegd met de Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde divisies (CVTD), de belangengroep van de voetbalverenigingen die uitkomen op de twee hoogste niveaus van het amateurvoetbal. Dit, aldus de voetbalbond, omdat er signalen waren van teams die wilden dat de competitie wordt opgeschort vanwege de nieuwste Coronamaatregelen.

"Zowel de KNVB als de CVTD zijn het erover eens dat er alles aan moet worden gedaan om de competitie tot een goed einde te brengen. De wedstrijden worden daarom de komende weken zonder toeschouwers gespeeld. Er is namelijk geen zekerheid dat er na 4 december wel met publiek kan worden gevoetbald." De druk op de tweede seizoenshelft zou door uitstel dermate groot worden, aldus de KNVB, dat er vaker doordeweeks gespeeld moet worden 'en dit is niet wenselijk voor spelers en publiek'.

"Het standpunt van de KNVB is al sinds de start van de Coronaperiode dat als de overheid voetballen toestaat, we dit ook doen. Sporten is gezond en als je dit niet doet terwijl het wel mag, dan geven we een slecht signaal af naar de overheid en de samenleving."

KNVB en CVTD besloten om de eerder afgelaste wedstrijden waar mogelijk midweeks in te halen, binnen de gebruikelijke termijn van zeventien dagen. Daarmee blijft het huidige programma in stand. "Uiteraard wordt er maatwerk geleverd als er bijvoorbeeld bij doordeweekse wedstrijden sprake is van grote reisafstanden." Voor het uitstellen van derby’s wordt uitsluitend het (veiligheid) advies gevolgd van de lokale overheid.

De laatste weken hebben relatief veel wedstrijden geen doorgang kunnen vinden vanwege Coronabesmettingen binnen de teams. De KNVB gaat bekijken of aanscherping van de regels mogelijk en noodzakelijk is om zo te voorkomen dat nog meer wedstrijden om deze reden worden afgelast.

Veel verenigingen in de tweede en derde divisies ontvangen elk weekend duizenden toeschouwers, die ter plaatse bijvoorbeeld iets te eten en drinken kopen. Daarom betekent het niet mogen spelen met publiek voor deze clubs een financiële strop. Het kabinet werkt momenteel aan een compensatieregeling voor de geleden schade in de sportsector. Dit geldt dus ook voor deze en alle overige amateurverenigingen.

De competities op de andere niveaus worden ook niet onderbroken. Ook hiervoor geldt, aldus de bond: voetballen als voetballen kan.Gerelateerd