Als je niet ken winne, moet je zorge dat je niet verliest

27-03-2016 Sport Han van der Horst

COLUMN - Laat ik eerlijk zijn: ik heb een bloedhekel aan voetbal. Het is mij nooit duidelijk geworden waarom het aanschouwen van tweeëntwintig man die elkaar in twee ploegen proberen te hinderen bij het schoppen tegen een bal, tot iets anders kan leiden dan diepe verveling. Het is in mijn leven niet altijd te vermijden geweest om een wedstrijd op de tribune of voor de televisie bij te wonen en ik was altijd blij als het gebrul en geroep, het overdreven opspringen uit de fauteuil en het slaan op het tafelblad, voorbij was. Een hoogmis uithouden valt niet mee, maar een voetbalwedstrijd is erger.

Ik herdenk Johan Cruijff dan ook niet als voetballer, maar wel als filosoof en hervormer. Als zodanig heeft hij ook betekenis voor Schiedam. Hier en daar in de stad vindt men de zogenaamde Cruijff-veldjes, door zeer hoge hekken omgeven sportterreinen voor de jeugd. Zoals het past in deze tijd van controle en risico-mijden, zijn op grote borden de spelregels opgeschreven, die van Cruijff zelf zijn. Het komt erop neer dat het zonder teamgeest, eerlijkheid en sportiviteit niet gaat. Wanneer men in de krant de verwikkelingen leest rond FC Twente, Feyenoord of ADO, dan krijgt men toch de indruk dat deze aansporingen bij eredivisieclubs eerder thuishoren dan op trapveldjes voor de buurt.

Toch leidt het beoefenen van teamsporten in de geest van Cruijff zeker tot het vormen van een mentaliteit waarmee je in de maatschappij op een fatsoenlijke manier vooruit kan komen. Zolang men maar zijn beginselen in het oog houdt en niet het gedrag van zo veel beroepsvoetballers en hun bestuurders.

Dat is echter niet de grootste betekenis van Johan Cruijff voor Schiedam. Als filosoof helpt hij ons de moed erin te houden. Wij zijn in Schiedam niet altijd even optimistisch. Wij treuren dagelijks om de misse toestanden op de Hoogstraat en denken dat die een weergave is van de crisis waarin heel onze stad zou verkeren. Dat is allemaal onzin en flauwekul zoals een tochtje naar Spaland of de Mgr. Nolenslaan bewijst, maar toch denken we er zo over. Veel Schiedammers zijn niet trots op hun stad. Zij denken ook dat van hun inspanningen wel weinig terecht zal komen en dat is al eeuwen de aard van het beestje. We denken dat we verliezers zijn.

Daarom stel ik voor dat we overal in de stad affiches ophangen met het volgende citaat van Johan Cruijff:

Als je niet ken winne moet je zorge dat je niet verliest.

Als dat ons uitgangspunt wordt, gaat Schiedam een lichtende toekomst tegemoet.

 Gerelateerd