'Daverend' begin VST in damcompetitie

19-09-2021 Sport Redactie

Overzicht van de zaal met op de voorgrond Casper Remeijer; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans begon de damcompetitie gisteren met een 'daverende' 15-5 overwinning op outsider Wageningen.

"Een feestelijke uitslag in de eerste ronde is goed voor de teamspirit", zo stelt Frits Luteijn namens de Schiedamse dammers. Wageningen trad aan met een verzwakt team. Kennelijk geloofden ze er tegen Schiedam niet echt in. Hun sterkste speler, wereldkampioen Alexander Schwarzman gaf de voorkeur aan het wereldkampioenschap 64-velden. Ook andere spelers lieten verstek gaan. Daardoor zaten beide ex-presidenten van de werelddambond, Harry Otten en Wouter van Beek voor de thuisclub achter de borden. Het zijn heel behoorlijke spelers, maar om een grootmeester weerstand te bieden is meer nodig. "Als bestuurder laat Otten iedereen alle hoeken van de tafel zien. Echter achter het bord resulteerde het gevecht na een uurtje of twee slechts in volslagen chaos en een kansloze nederlaag."

Desondanks was Luteijn zelf het eerste uit. Met enig schaamrood op de kaken bracht hij geheel tegen de verhoudingen een simpele, maar onpareerbare dreiging in de stand tegen dameskampioen Heike Verheul. De derde overwinning kwam van Anatoli Gantwarg. In een romantische stand met een opgesloten vleugel van de tegenstander liep hij een paar zetten later gewoon door de opsluiting heen naar dam. De volgende drie overwinningen moesten eventjes op zich laten wachten. Drie overmacht eindspelen van Anton van Berkel, Jitse Slump en Hein Meijer werden na langdurig manoeuvreren binnengebracht. Op zulke momenten tellen de Elo-punten. De enige nederlaag kwam voor rekening van Casper Remeijer tegen Jan Groenendijk. Hij werd het slachtoffer van een forcing in slechte stand.

Nu al wordt het Schiedamse damteam gezien als een van de gegadigden voor de titel. Andere gegadigden voor de landstitel wonnen ook:  Culemborg verpletterde naar verwachting nieuwkomer Frieslân. Verontrustend was, dat de Friesen in de uitwedstrijd slechts met acht spelers opkwamen. Ook Huissen boekte een nuttige overwinning op het tweede team van Van Stigt Thans. Met 12-8 tegen de reserves konden ze evenwel nauwelijks blij zijn. Twee van hun meest solide spelers gingen kopje onder tegen de Afrikanen Mbongo en Aligna. Volgende wedstrijd speelt het eerste van Schiedam tegen Huissen. Dan zal blijken wie dit jaar de lakens uitdeelt in de ereklasse.

De kleine nederlaag van het tweede van Schiedam tegen Huissen kwam als een blijde verrassing. De drie Afrikaanse grootmeesters Akigna, Mbongo en Niami, allen oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen, speelden de hoofdrol. In buitengewoon rommelige partijen tegen normaliter niet te kloppen Huissenaren haalden ze zomaar 5-1. Er had zelfs meer in gezeten. Helaas werd dit goede werk aan de andere borden onvoldoende ondersteund. Jeroen Kos, Peter van der Stap, Waldo Aliar en Ton Burgerhout hielden het niet droog tegen sterke Huissense grootmeesters. De acht verworven bordpunten zitten echter in de knip als later in het seizoen met andere degradatiekandidaten gestreden moet worden om behoud van de ereklasse.



Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date