Zendeling van de Zon adviseert raadsleden

11-04-2018 Politiek Kor Kegel

Chris Zijdeveld ziet kansen voor lokaal energiebeleid

SCHIEDAM – De Schiedamsche Courant noemde hem en zijn ambtenaren van Gemeentewerken ‘Zendelingen van de Zon’. Het milieubeleid van ir. Chris Zijdeveld was in de jaren zeventig baanbrekend. Zijdeveld is altijd in de wereld van natuur en energie actief gebleven in prominente functies. En daarom houdt hij – op speciaal verzoek van oude en nieuwe gemeenteraadsleden in Schiedam – aanstaande zondag een lezing over Effectief Gemeentelijk Energiebeleid. Zijdeveld doet dat aanstaande zondag om drie uur ’s middags in ’t Spul aan de Hoogstraat 92.  

Zijdeveld is duurzaamheidsdeskundige. Toen hij in 1974 wethouder werd voor de PvdA, bewerkstelligde hij bij zijn ambtenaren een grote geestdrift om te pionieren met zonne-energie, windenergie en energiezuinige woningbouw. Ook stimuleerde hij de ontwikkeling van moestuinen. Hij wist met excursies naar onder andere De Kleine Aarde in Boxtel ook wijkbewoners aan te zetten tot groene initiatieven. De gemeente Schiedam liep met deze ontwikkelingen landelijk voorop.
Na twintig jaar wethouderschap bekleedde hij prominente functies op natuur- en milieugebied. Zo was hij voorzitter van Milieudefensie en de landelijke vereniging van hobbytuinders AVVN, waarvan hij nu erelid is. Hij was adviseur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.
Hij gaf nationaal en internationaal lezingen over energiebeleid. Hij was lid van de OESO-commissie Environmental Improvement through Urban Energy Management en voorts was hij voorzitter van de Organisatie Duurzame Energie (ODE), de Nederlandse Duurzame Energie Federatie en het International Solar Cities Initiative (ISCI) en ook voorzitter van brancheverenigingen (HR-ventilatie, lage-temperatuurverwarming, warmtepompen, passief bouwen).

,,Mijn lezingen brachten me in vele landen en de energiebesparingen die ik heb bereikt compenseren een indrukwekkend veelvoud van de energie die voor mijn (vlieg)reizen nodig was. Ik probeer overigens vliegen zo veel mogelijk te vermijden,’’ zegt Chris Zijdeveld.  

In mei 2016 gaf hij een inkijkje in wat er achter de schermen speelde tijdens zijn wethouderschap van 1974 en 1994. Op zondag 18 februari kwam hij opnieuw in ’t Spul met een nieuwe verhandeling en onder andere kwam het toen gevoerde energiebeleid aan de orde. Enkele toehoorders, die nu tot gemeenteraadslid zijn verkozen, vroegen hem om in dezelfde informele sfeer een lezing te geven over Effectief Gemeentelijk Energiebeleid. Dat verzoek werd na de officiële uitslag van de raadsverkiezingen herhaald en door anderen bekrachtigd.
Het is zondagmiddag gratis toegang.

Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date