Categorieën

Service

Winkels open met ramadan: doe niet zo moeilijk

Winkels open met ramadan: doe niet zo moeilijk
Winkelen

Winkels open met ramadan: doe niet zo moeilijk

  • Han van der Horst
  • 03-08-2017
  • Winkelen
Winkels open met ramadan: doe niet zo moeilijk
COLUMN - Volgens een recent bericht op Schiedam24.nl werkt de gemeente aan een nieuwe winkeltijdenverordening waarin speciaal aandacht wordt besteed aan de ramadan. Vroeger mochten winkels die brood en gebak verkochten speciaal voor moslims tijdens de islamitische vastenmaand tot twee uur na zonsondergang en vanaf twee uur voor zonsondergang open zijn. Die toestemming komt in het concept van de winkeltijdenverordening weer terug.

De precisie van de Nederlandse bestuurder gaat vaak vele perken te buiten. Nu ook. Wie mogen er tijdens de ramadan bijzondere openingstijden opna houden? Bakkers, die producten leveren speciaal voor moslims. Naar een halalburger hoef je tijdens zo’n ramadannacht blijkbaar niet te zoeken, want dat is geen gebak. En evenmin Döner of – waarom niet? – een voedzame biefstuk brood, een spinaziestamppot of een patatje oorlog. Mogen de moslims asjeblief zelf bepalen wat zij in hun ramadannachten willen verorberen?

Maak het toch niet zo ingewikkeld.

Het is helemaal geen gek idee om verruimde openingstijden mogelijk te maken tijdens de ramadan. Een substantieel deel van de Schiedamse bevolking houdt zich aan de islamitische vasten. Zij eten en drinken niets zolang het licht is. Je kunt je voorstellen dat een middenstander denkt: ik zorg dat ik open ben tijdens de uren dat deze potentiële klanten wél mogen eten. Of je daar dan miljonair van wordt is vers twee, want moslims mogen tijdens de ramadan overdag best boodschappen doen. Men zorgt er voor dat er na zonsondergang iets bijzonders op tafel staat en voor die tijd wordt er dan in menig islamitisch huishouden uitgebreid gekokkereld. Alleen: proeven mag dan niet. Bij mij in Nieuwland zie je tijdens de ramadan na donker meer mensen dan anders op straat, maar niet extreem veel. Het is hier – ondanks wat je vaak hoort – Istanboel niet en evenmin Casablanca.

Hoe dan ook, waarom zou je de klantgerichte ondernemer die iets ziet in nachtverkoop tijdens de ramadan, daar niet de kans voor geven? Iedereen die voedselproducten verkoopt, mag tijdens de ramadan twee uur na zonsondergang en twee uur voor de opgang van de zon open zijn. Wat zijn of haar levensbeschouwelijke achtergrond is, doet er niet toe. En welk voedsel hij verkoopt evenmin.

Er staat mág. Niet móet. Wie er weinig in ziet, houdt de winkeldeur op slot.

Eenvoudig, helder, zonder problemen te handhaven en van betutteling (alleen bepaalde soorten gebak) is geen sprake.