Wat de politicus doet slikken, twinkelen of fantaseren

09-03-2018 Politiek Redactie

SCHIEDAM - Politici laten ons dezer dagen weten wat zij vinden van allerlei zaken, en terecht, want de kiezers moeten weten wie hun vertrouwen verdient. Maar wat de Schiedamse politici veel minder laten zien is hun smaak als het gaat om de niet per se noodzakelijke dingen van het leven - waar we toch niet graag zonder zitten. Zoals kunst.

Dat gold tot gisteravond. Nu 'De lijsttrekkers kiezen...' te zien is in het Stedelijk Museum Schiedam. De dertien politici die als lijsttrekkers meedingen naar de Schiedamse stem zocht de afgelopen weken uit de collecte van het museum zelf een favoriet. Een werk dat hen iets bijzonders zegt, of iets zegt op een bijzondere manier. Dat herinneringen boven haalt, de fantasie kietelt, de politicus aanzet tot reflecteren of juist een onbedwingbare zin opwekt om keihard zeven rondjes om het huis te rennen, ondertussen luid olekebolleke roepend. 

Behalve de dertien werd ook burgemeester Cor Lamers uitgenodigd een lieveling aan te wijzen - en hij koos voor de recente aanwinst van het museum, het achttiende eeuwse dubbelportret van het burgemeestersechtpaar Van Cloon. Ook die schilderijen zijn - samen met werk zo divers als dat van Daan van Golden en Piet van Stuivenberg - de komende weken te zien op de zolder van het museum.

Volgens directeur Deirdre Carasso is het voor het eerst in Nederland dat politici als conservator optreden. Het kan nog mooier: het museum is op 21 maart ook stemlokaal, dus kijken naar de keus van de lijsttrekkers kan dan samen met het uitbrengen van de stem in de gemeenteraadsverkiezingen. Op 15 maart vindt het verkiezingsdebat van de lokale omroepen in het museum plaats.Gerelateerd