VVD: Laat ex-criminelen jongeren voorlichten

23-08-2016 Politiek Redactie

Foto: Exodus

SCHIEDAM - VVD Schiedam pleit voor extra voorlichting aan jongeren die de fout in gaan. Dat moet gebeuren door ex-delinquenten.

"Schiedammers mogen rekenen op een actieve overheid die op veiligheidsgebied zelf actie onderneemt en initiatieven ontplooit, maar ook anderen aanspreekt op hun gedrag", zo stellen de liberalen. Het is volgens hen nodig jongeren te wijzen op de overlast die ze veroorzaken als ze kiezen voor criminaliteit. Maar deze voorlichting gebeurt in de ogen van de Schiedamse fractie nog te weinig. De VVD wil nu dat ex-criminelen deze taak oppakken.

Daarom heeft de raadsfractie een initiatiefvoorstel ingediend. "Bij deze voorlichting komen ervaringsdeskundigen (ex-gevangenen) aan het woord voor middelbare scholieren, om hen bewust te maken van de gevolgen van verkeerde keuzes", aldus gemeenteraadslid Onno Spek. De verhalen van de gewezen criminelen moeten zo afschrikwekkend zijn dat jongeren zich wel hoeden om hetzelfde pad op te gaan. "De ervaringsdeskundigen praten veelal dezelfde taal en staan dichter bij de belevingswereld van deze jongeren", aldus Spek. "De ex-gevangenen moeten gemotiveerd worden om een dergelijk verhaal te houden en er ook zelf achter staan."Gerelateerd