Categorieën

Service

Veiligheid, leefbaarheid en promotie prioriteiten jonge politici

Veiligheid, leefbaarheid en promotie prioriteiten jonge politici
Politiek

Veiligheid, leefbaarheid en promotie prioriteiten jonge politici

  • Redactie
  • 21-11-2017
  • Politiek
Veiligheid, leefbaarheid en promotie prioriteiten jonge politici
SCHIEDAM - Een schaduwcollege van jongeren uit Schiedam vergaderde vandaag tegelijkertijd met het echte college van B&W over actuele thema’s binnen de gemeente. Onderwerpen die de jongeren bijzonder aanspraken waren de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid, de inzet van BOA’s en de stadsmarketing in Schiedam.

Een jongere verwoordde de ervaring van het schaduwcollege: “In het begin dachten we jeetje wat een saaie stukken, maar toen we eenmaal als college met elkaar in gesprek gingen, bleek het allemaal veel leuker.”

Uit de discussies in het Jongerencollege bleek grote betrokkenheid met wat er in ‘hun’ stad gebeurt. Bijvoorbeeld over de veiligheid in de stad. Het schaduwcollege kwam erachter dat dit niet wordt gepeild bij inwoners jonger dan achtiien jaar, terwijl jongeren dertig procent van de Schiedamse bevolking uitmaken en in de ogen van het Jongerencollege juist veel meer buiten zijn en daar ervaringen opdoen. Het Jongerencollege adviseert de gemeente om hier de volgende keer rekening mee te houden.

Een ander thema waarmee de jongeren zijn begaan is de stadsmarketing. In de plannen van de gemeente wordt die momenteel vooral gebouwd rondom de drie troeven 'jenever, kunst & cultuur en innovatief ondernemen'. Het Jongerencollege ziet in Schiedam juist vooral kansen voor jonge ondernemers die laagdrempelig kunnen starten in de vele panden die leeg staan. Ze zien veel mogelijkheden voor Schiedam als woonstad voor studenten. De geografische ligging van de stad is volgens hen daarvoor ideaal.

Met de visienota Open Schiedam zet de gemeente zich in om onder andere de lokale democratie te versterken en de afstand tussen Schiedammers en de politiek te verkleinen. Daarbij hoort ook jongeren op een aansprekende wijze te betrekken bij de Schiedamse politiek.

Het Jongerencollege bestond uit vijf leerlingen van de vijf verschillende scholen in Schiedam en een studente (zij vervulde de rol van burgemeester). De jongeren ‘schaduwden’ elk een bepaalde wethouder uit het echte college van B&W.