SOBO steunt inzet Bouw- en Woningtoezicht tegen huisjesmelkers

16-01-2017 Politiek Redactie

SCHIEDAM - SOBO, het Schiedams Overleg Bewonersorganisaties, steunt de oproep van de PvdA in de Schiedamse raad om de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente een actievere rol te geven in de controle op de kwaliteit van woningen in de stad.

Inrichting van een meldpunt waar problemen met verhuurders kunnen worden gemeld is volgens SOBO echter niet nodig. "Eigenlijk zijn we al meldpunt voor klachten van gedupeerde huurders", aldus de organisatie. "Op onze spreekuren komen vele huurders van huisjesmelkers met hun klachten. Het hele spectrum: ondeugdelijke huurcontracten, sleutelgeld, het ontbreken van onderhoud, lekkage, vaak een kapotte verwarming, uiteraard de hoge huur enz. enz."

Vorige week zorgde het verhaal van een Pools gezin dat in een slechte woning aan de Rotterdamsedijk woont tegen betaling van een hoge huur, voor beroering. De publiciteit zorgde voor toezeggingen over een snelle aanpak van de belabberde huisvesting. De PvdA-fractie in de raad stelde vragen aan B&W over het optreden van huisjesmelkers.
Zij wil de Schiedamse situatie niet accepteren. We moeten de handen ineenslaan om het voor huisjesmelkers zo moeilijk mogelijk te maken om in Schiedam actief te
zijn", aldus de socialistische fractie.

Zij vroegen zich daarbij af 'waar huurders binnen de gemeente Schiedam terechtkunnen wanneer zij het slachtoffer zijn van een malafide verhuurder?' En of er een instantie is waar Schiedammers wantoestanden die zij constateren kunnen melden, 'zonder dat zij het risico lopen dat door het doorgeven van het signaal, de buren dakloos worden'.

"Bij het SOBO doen wij er alles aan om de mensen te helpen", zo reageert het bewonersoverleg. "Wij bellen, maken ruzie, schrijven brieven. Het SOBO start zaken bij de Huurcommissie of schakelt advocaten in als dat mogelijk is. Soms lukt het om klachten te verhelpen, maar het komt ook voor dat wij met lege handen blijven staan."

Een actievere rol van Bouw- en Woningtoezicht kan daarbij volgens SOBO helpen, met name om 'de problemen met huisjesmelkers echt goed aan te kunnen pakken'.

De PvdA vroeg zich af wat heeft het college nodig heeft om de ingeslagen weg bij het bestrijden van huisjesmelkers te intensiveren'. Dit zal ongetwijfeld besproken worden in een overleg dat volgens SOBO binnenkort met het gemeentebestuur op de agenda staat..Gerelateerd