Categorieën

Service

Sinan Can reikt Geuzenpenning uit aan ACPRA

Sinan Can reikt Geuzenpenning uit aan ACPRA
Politiek

Sinan Can reikt Geuzenpenning uit aan ACPRA

  • Redactie
  • 03-03-2020
  • Politiek
Sinan Can reikt Geuzenpenning uit aan ACPRA

VLAARDINGEN - Journalist en programmamaker Sinan Can reikt vrijdag over een week in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA.

De Geuzenpenning, een initiatief van stichting Geuzenpenning, wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Sinan Can heeft verscheidene documentaires gemaakt over het Midden-Oosten. In 2019 bracht hij Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië uit. In vier delen laat hij hierin zien hoe mensen – jong en oud - zich staande proberen te houden in een dictatuur. Eind vorig jaar lanceerde hij Synaps, een multimediaal platform voor buitenlandjournalistiek. Sinan Can over ACPRA: "Het verdrietige aan de mensheid is dat er helaas altijd oorlogen en conflicten zullen zijn, tirannen of kwaadaardige regimes, maar ook mensen die zich te allen tijde er tegen zullen verzetten. Verzet is prachtig als het is voor een mooie, menselijke, waardige, gelijke, liefdevolle en rechtvaardige wereld.’’

De oprichters van ACPRA zijn in Saoedi-Arabië veroordeeld tot gevangenisstraffen en kunnen daarom de onderscheiding niet in persoon in ontvangstnemen. Yahya Assiri, oprichter van de bevriende organisatie ALQST, zal daarom de mensenrechtenonderscheiding in hun naam aanvaarden. ALQST (‘gerechtigheid’ in het Arabisch) is een in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie die zich richt op Saoedi-Arabië.

ACPRA (the Saudi Civil and Political Rights Association), is een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië. Sinds haar oprichting in 2009 heeft ze vastberaden geprobeerd het Saoedische bewind ertoe te bewegen broodnodige hervormingen door te voeren. Dit heeft ze met veel moed gedaan maar ACPRA heeft er een zeer zware prijs voor moeten betalen. Oprichters en leden van ACPRA zitten al jarenlang vast in de gevangenis zonder enig zicht op vrijlating. Toch, zei een van hen kort voordat hij gevangen werd gezet: "Al moeten we er vijftien of twintig jaar de gevangenis voor in, dan is dat het zeker waard geweest. Als iedereen zijn mond houdt, zal de situatie in Saoedi-Arabië alleen maar erger worden.’’

Drijfveer van ACPRA is ervoor zorgen dat de Saoedische jeugd later nooit meer mensenrechtenschendingen hoeft mee te maken. Dat heeft ACPRA geprobeerd door Saoediërs bewust te maken van überhaupt het bestaan van mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. Ook heeft ACPRA misstanden aangekaart en heeft zij families van gevangenen ondersteund, onder meer door het bieden van juridische bijstand.