Schiedamse raad bedenkt zich en wil van belang in Eneco af

10-04-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM – Verkoop van de Schiedamse aandelen in Eneco is een stap dichterbij. Gisteravond besloot de gemeenteraad in meerderheid dat de stad zich aansluit bij de gemeenten die hebben aangegeven hun aandelen te willen verkopen.

Hiermee verzet de raad de bakens. In november 2017 concludeerde juist een raadsmeerderheid dat Schiedam het belang van 1,03 procent in het energiebedrijf diende te behouden. “Wij constateren dat het geen zin meer heeft – of zelfs onverstandig is – vast te houden aan het eerder ingenomen standpunt”, zo stelde fractievoorzitter John van Sliedregt in het debat namens D66.

De bakens zijn verzet omdat steeds meer gemeenten in het land terugkomen van hun besluit om hun aandelen niet te verkopen. Van Sliedregt stelde daarom namens vijf partijen die met een motie kwamen, dat nu de tijd gekomen is om het publiek belang veilig te stellen. “Risico's te voorkomen door als een van de laatste gemeenten aandeelhouder te blijven.” Alhoewel veel over het privatiseringsproces van Eneco nog onduidelijk is, staat wel vast dat het Schiedamse belang weinig voorstelt als de kopende partij 95 procent van de aandelen in handen heeft. Dan bestaat de kans op financiële repercussies in de vorm van een niet langer gegarandeerd jaarlijks dividend.

D66, VVD, AOV, CDA en Denk kiezen nu eieren voor hun geld. Dat zijn de vier coalitiepartijen plus Denk. Deze partij moest binnenboord gehaald worden omdat Groen Links/PS, de vijfde coalitiepartij, tegen verkoop van het Eneco-belang is en blijft.

Bij de stemming gisteravond sloot ook René Janssen zich aan bij de motie, die stelt dat het college Schiedam moet aanmelden bij de zogenaamde Commissie van Verkopende Aandeelhouders. Alle andere fracties bleven tegen, maar dat was niet genoeg om de motie te verwerpen. De stemming viel uit met negentien stemmen voor en vijftien tegen.

Naar verwachting eind dit jaar, of begin volgend jaar, zal de raad zich definitief over al dan niet verkopen van het belang uitspreken. Dan is ook meer bekend over de gang van zaken, de overnemende partij en de opbrengst van de aandelen. Tot dusver worden die geschat op een waarde tussen de twintig en dertig miljoen euro.Gerelateerd