Schiedam zoekt afgezanten bij Rotterdam The Hague Airport

11-04-2018 Politiek Kor Kegel

Meedenken over vliegveld Zestienhoven in relatie tot de omgeving

SCHIEDAM – De gemeente Schiedam is op zoek naar inwoners die Schiedam willen vertegenwoordigen in de Commissie Regionaal Overleg (CRO) voor de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

Schiedam heeft in deze commissie één zetel. In juni loopt de vierjaarlijkse zittingstermijn af van John Witjes en plaatsvervanger Henk Lamphen. Zij kunnen overigens een verzoek doen om verlenging van hun termijn.
Het zal afhangen van de sollicitaties die bij burgemeester Cor Lamers binnenkomen. De sollicitatiegesprekken worden in mei gevoerd. De CRO-RTHA is een wettelijk verplichte commissie waarin regionale en lokale overheden, bewoners en luchtvaartpartijen vertegenwoordigd zijn.

De taak van de commissie is om het gebruik van de luchthaven te bevorderen, maar zo dat optimaal recht wordt gedaan aan de belangen van de omwonenden van het vliegveld en andere betrokkenen.
De commissie wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter, benoemd door Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. De commissie vergadert viermaal per jaar.
De gemeente Schiedam draagt de kandidaten voor aan de voorzitter van de CRO, die vervolgens beslist over de benoeming.

John Witjes en Henk Lamphen zijn in 2014 voorgedragen door het Schiedams Overleg  Bewonersorganisaties (SOBO). Ook de gemeenten Rotterdam en Lansingerland werven hun bewonersvertegenwoordigers via sollicitatieprocedures. Schiedam sluit hier op aan, omdat het een transparante procedure is en de gekozen procedure voor de drie gemeenten gelijk is.