Categorieën

Service

Schiedam wietstad

Schiedam wietstad
Politiek

Schiedam wietstad

  • Han van der Horst
  • 16-06-2016
  • Politiek
Schiedam wietstad
COLUMN - De dienst Handhaving en Toezicht heeft het er maar druk mee: elke week wordt wel een wietplantage ontmanteld ergens in de stad en niet op de minste adressen. Deze week was het raak op het Spinhuispad, op het Selma Lagerlofborg en de PKO-laan. Wie denkt dat hennepkwekerij een specialiteit is van tokkies of bijstandsgerechtigden die op deze manier hun schriele uitkering willen aanvullen, heeft het mis. Blijkens de adressen, heeft de Schiedamse middenklasse deze manier van inkomstenverwerving al lang in de (groene) vingers. Schiedam is een landbouwstad van betekenis geworden.

Het is blijkbaar nog steeds de moeite waard om het erop te wagen. Dit doet vermoeden dat de ontmantelde wietkwekerijen waar de autoriteiten zo trots over berichten, het topje zijn van de ijsberg. De stad zit vol met plantages. Die betrekken allemaal hun stroom om de meter heen, want als je in je doorzonwoning verdacht hoge elektriciteitsrekeningen opbouwt geeft de energieleverancier dat door aan de autoriteiten. Wie dat amateuristisch aanpakt, creëert brandgevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

Wie hennepplantage en brand googlet, krijgt meteen pagina's lang hits. Zet je er ook nog Schiedam bij, dan blijkt dat daarvan ook in onze stad voorbeelden te vinden zijn. Toch blijkt dat het met zo'n proliferatie van de tropische landbouw op zolders en in zijkamers meestal wel goed gaat.

Hoe dan ook: die keurige meneer of mevrouw voor jou in de rij bij de supermarkt, kon best wel eens het geheim van 325 planten met zich meedragen. Je merkt er niets van: die meneer of mevrouw oogt succesvol en zelfbewust en verheugt zich al op een zonvakantie naar de Seychellen. Je wilt niet bij een patserautocontrole van de Schiedamse politie door de mand vallen. Als de opbrengsten werkelijk meevallen, kun je misschien het best diamantjes kopen om die in een bankkluisje te bewaren. Diamanten blijven altijd waardevol, ook als de euro instort. Ze vóelen ook beter als zwart geld...

Alle gekheid op een stokje. Deze feiten laten wel zien dat de jacht van Handhaving en Toezicht op wietplantages erg veel weg heeft van dweilen met de kraan open. Op een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben de meeste aanwezigen – allen bestuurders – aangedrongen op legalisering van de wietteelt, liefst uit te voeren door de gemeente zelf, maar dat hoeft natuurlijk niet. Waarom zouden mensen geen bijverdienste mogen hebben aan de verbouw van dit kruid zo lang ze dat maar met vergunning doen, veilige door een erkend installateur goedgekeurde stroomleidingen gebruiken en netjes belasting betalen? In de Amerikaanse staat Colorado en in Uruguay is wiet nu al een paar jaar gelegaliseerd en de samenleving is niet ingestort. Integendeel, de georganiseerde misdaad heeft er werkterrein verloren. Het is jammer dat minister Van der Steur en de meerderheid van de Haagse politici weigeren te luisteren naar lokale bestuurders, die met hun poten in de modder staan en dagelijks de werkelijkheid zien in plaats van de beleidsmatige schema's en kaders die daarvoor doorgaan in en rond het Binnenhof.