Schiedam één van de steden die nadenkt over basisinkomen

05-08-2015 Politiek Redactie

SCHIEDAM - Schiedam is een van de steden waar wordt nagedacht over invoering van het basisinkomen. Dit meldt De Correspondent, een landelijke nieuwssite die vooral achtergronden bij het nieuws brengt.

Een basisinkomen is inkomen voor iedere burger, zonder dat daar een prestatie (werk) tegenover staat. De discussie hierover, al tientallen jaren oud, laait op nu gemeenten moeten constateren dat er een groep uitkeringsontvangers is waarvan eigenlijk geen tegenprestatie kan worden verwacht. Of dat waar toch serieuze pogingen worden gedaan mensen in de bijstand tot productieve arbeid te laten komen, dit vooral de 'werklozenindustrie', de bemiddelaars, begeleiders, trainers en dergelijke, aan een inkomen helpt.

Her en der in het land worden daarom experimenten aangekondigd met het basisinkomen. In negen gemeenten wordt er ambtelijk onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van zo’n experiment en/of is er een motie voor aangenomen in de gemeenteraad.

In Schiedam sprak begin dit jaar Katinka de Rover van Groen Links b&w aan op het basisinkomen. Wethouder Stam reageerde open te staan voor oriënterend onderzoek, met de kanttekening dat invoering slechts in groter verband dan Schiedam alleen, mogelijk zou kunnen zijn. Daarna is in de raad niet meer over het basisinkomen gesproken.