Raad toont spierballen: Rotterdampas blijft

10-11-2021 Politiek Redactie


SCHIEDAM - De meest omstreden motie, en waarschijnlijk ook die met de grootste financiële gevolgen, was die van Progressief Schiedam en Denk voor behoud van de Rotterdampas voor Schiedamse minima. De motie werd vanavond tijdens de begrotingsraad aangenomen.

Het college had eerder aangegeven te willen gaan bezuinigen op de pas. In de voorliggende begroting stelde het de pas, die korting geeft op bezoek van attracties of aanschaffingen in de culturele en uitgaanssector, die bezuiniging door te schuiven tot na volgend jaar. Zo zou de gemeenteraad die na de verkiezingen volgend jaar de Aleidazaal bevolkt, een definitieve beslissing kunnen nemen over het voortbestaan van de kortingskaart.

De huidige raad nam daar geen genoegen mee. Ruim 1500 Schiedammers, waarvan ruim duizend mensen met een laag inkomen, maken gebruik van de pas, hebben daar veel plezier en profijt van. Door stijgende kosten van van alles dreigen deze personen en gezinnen toch al verstoken te blijven van veel dat het leven ook leuk maakt. De pas moet daarom blijven, aldus de twee fracties. 

Zij konden voor dat idee de raad in meerderheid winnen. Daar ging wel een staaltje politiek getouwtrek aan vooraf. Wethouder Duncan Ruseler ontraadde de motie en sprak van een mogelijke pyrrusoverwinning van de indieners. Hij stelde ook de vrees van de raad te willen wegnemen dat het nu doorvoeren van de bezuiniging zou betekenen dat er in de toekomst niet meer op teruggekomen wordt.

De coalitiepartijen in de raad bleven - ‘ook al zijn keuzes soms enorm moeilijk’, aldus John van Sliedregt namens D66 - trouw aan het college en stemden tegen. Maar na het vertrek van Groen Links uit de coalitie kan die niet meer bogen op een meerderheid in de raad. Na een schorsing van zo’n drie kwartier voor overleg bleek alleen Theo Wijmans van de SP met de coalitie mee te stemmen, uit het oogpunt van ‘Schiedam staat er financieel helemaal niet goed voor’. Maar daarmee werd het zestien stemmen tegen, en negentien voor de motie.

Schiedam geeft aan het verstrekken van de Rotterdampas aan de minima in de stad 220.000 euro uit.