Raad akkoord met renovatie museum

29-01-2019 Politiek Redactie

Het Sint-Jacobus Gasthuis op een schilderij dat gisteren ter taxatie werd ingebracht bij de opnames van tussen Kunst en Kitsch in datzelfde gebouw; foto: SMS


SCHIEDAM - De Schiedamse gemeenteraad gaat akkoord met de plannen van B&W voor het Sint-Jacobs Gasthuis. Dat betekent dat directeur Deirdre Carasso en haar staf zich op kunnen maken voor een grote renovatie van hun stedelijk museum, 'in de loop van volgend jaar'.

8,3 Miljoen euro steekt de stad in het weer bij de tijd krijgen van het pand waarin het Stedelijk Museum Schiedam gehuisvest is. Het leeuwendeel daarvan gaat zitten in een klimaatinstallatie die moet garanderen dat het museum zijn rol ook in de toekomst goed kan vervullen, door bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken vanuit andere musea tijdelijk tentoon te stellen.

Carasso reageerde opgetogen na de stemming, die leerde dat de raad op drie fracties na voor de plannen is. Ze was onder de indruk van de manier waarop de raadsleden zich in de plannen hadden verdiept en hoe zij na een intensieve en soms chaotische behandeling in de raadscommissie vorige week, tot hun oordeel zijn weten te komen. Carasso hoopt zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de renovatie, 'maar ook niet te snel'. In Arnhem is het museum gesloten, lang voordat de aannemer aan het werk kon gaan.

Tegen de plannen stemden de fracties van LOS, CDA en Ouderenpartij. Zij vonden het voorstel 'onvoldragen' (Ouderenpartij), te duur (LOS) en te dwingend en haastig gebracht (CDA) om hun instemming te kunnen geven.

LOS diende ook motie in, 'knopen tellend' en beseffend dat de plannen toch niet van tafel gingen. Andreas Rose stelde namens de partij voor om de museumactiviteiten tijdens de renovatie stil te leggen - en de subsidie hierop aan te passen. De uitgespaarde kosten zouden dan ten goede kunnen komen aan de renovatie; het personeel van het museum zou zich dan zonder tentoonstelling kunnen inspannen als 'kwartiermakers' van Schiedam 750 jaar, in 2025. Hij kreeg van geen van de andere partijen hiervoor de handen op elkaar, of in de lucht tijdens de stemming.

Ps. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd. We blijken in dit land de euro te hebben ingevoerd...Gerelateerd