PvdA: hoe zit het met gratis ov?

10-09-2018 Politiek Redactie

SCHIEDAM - De PvdA wil nu toch wel eens weten hoe het staat met het gratis openbaar vervoer voor minima in Schiedam.

De socialistische raadsfractie wil van B&W weten wat de stand van zaken is. "De PvdA heeft het gerucht bereikt dat het gratis ov voor de minima gecontinueerd wordt", aldus een persmededeling. Omdat een gerucht geen zekerheid biedt wil de PvdA Schiedam graag bevestiging - of ontkenning - van genoemd verhaal. 

Fractievoorziiter Petra Zwang kan niet zeggen wat de herkomst is van het rondzingende bericht. De wethouder wekte volgens haar in een recente raadsvergadering ook de indruk dat een echte afspraak onderweg was. "Maar het is bijna 1 oktober", aldus Zwang. Dan lopen de bestaande afspraken af.

Ruim drie jaar kunnen mensen met een laag inkomen gebruikmaken van openbaar vervoer dat door de gemeente Schiedam wordt betaald. In oktober afgelopen jaar bleek dat er tot dan ruim 6100 Schiedammers gebruik hadden gemaakt van de regeling, waar op vijfduizend was gerekend. Het aantal reizen was bijna drie keer zo hoog als verwacht. De afspraken met de RET hebben echter ook een einddatum: 1 april dit jaar.

De PvdA Schiedam is groot voorstander van gratis openbaar vervoer. De fractie wil deze liefst ook uitbreiden naar alle senioren, en eigenlijk ook naar alle Schiedammers, stelt Zwang. De Belgische stad Hasselt, waar openbaar vervoer gratis is, is daarbij een groot voorbeeld.

De bestaande regeling voor minima is een groot succes, aldus de PvdA. De fractie wijst daarbij op genoemde evaluatie. Die 'overtrof onze stoutste verwachtingen', aldus de PvdA. Mensen gaan meer op stap, blijven minder binnen zitten, nemen deel aan de samenleving. Ze gaan makkelijker naar de dokter, als vrijwilliger aan het werk of nemen de zorg voor een naaste sneller op zich en gebruiken het gratis ov zelfs om op zoek te gaan naar de goedkoopste boodschappen in de stad. "Vrij reizen met het openbaar vervoer heeft dus steun geboden, en nieuwe kansen gegeven aan mensen die het keihard nodig hebben", concludeert de PvdA. Die kijkt dus uit naar een voortzetting van de regeling, een mening die breed gedeeld wordt, aldus de socialisten. "Immers in november 2017 heeft een raadsbrede motie het college gevraagd gratis OV voor de minima te continueren."

Zie ook dit bericht.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date