Ouderenpartij vindt ‘gasloos’ dure hobby

12-06-2018 Politiek Kor Kegel


SCHIEDAM – “Iedereen moet van het gas af, want Schiedam wil een Global Goals-gemeente worden. En dat betalen we van de te verkopen Eneco-aandelen.” Gemeenteraadslid Maarten Reuderink van de Ouderenpartij zegt het wat schamperend op Facebook.

Hij ziet er meer in om het autoverkeer terug te dringen door gratis openbaar vervoer voor alle ouderen in Schiedam beschikbaar te stellen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar daarmee bestrijd je gelijk ook de eenzaamheid van veel ouderen en zorg je ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen – aldus Maarten Reuderink.

Hij vindt het streven naar gasloze wijken (Groenoord en Nieuwland) meer een hobby dan een prioriteit. “In de jaren tachtig waren veel gemeentes kernwapenvrij. Dat was buiten de gemeentes Uden (vliegbasis Volkel) en Woensdrecht ook een vrij gemakkelijke bewering. Maar het was een teken van de tijd dat het ook nadrukkelijk werd vermeld.”

Reuderink vervolgt: “Later streefden veel gemeentes naar een vriendschapsband en dan bij voorkeur met een gemeente in Nicaragua, want dat stond revolutionair. Het was gedram en gehobby van een betrekkelijk kleine groep ideologisch bevlogenen en de rest liet het maar een beetje betijen. Je wist dat het onzin was, maar het was de ruzie niet waard.”

“Inmiddels heeft de gemeente Schiedam haar prioriteiten voor de komende vier jaar op een rijtje”, zegt Reuderink. Vermindering van gasgebruik is het streven, maar dat kost nogal wat, vindt Reuderink. Hij wijst op het gemiddelde inkomen van de Schiedammers. Dat ligt elf procent onder het landelijk gemiddelde. Met zeventien procent praktisch analfabeten moet het gemeentebestuur andere prioriteiten stellen, vindt de fractieleider van de Ouderenpartij.

Hij kreeg op Facebook enkele reacties, onder wie van Andreas Rose, fractieleider van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS). Het doet Rose denken aan de ISO-norm waar alle bedrijven ineens aan moesten voldoen. “Steeds kwam er weer een nieuwe norm. Enorme kostenpost voor het bedrijfsleven, behalve natuurlijk voor alle bureaus die de ISO-gekte moesten implementeren. Intussen levert China hier alles zonder dat ze ISO-gecertificeerd zijn.”

Tomas Verver vraagt zich af of gratis ov voor ouderen niet beter haalbaar wordt nu het AOV in het college van B&W vertegenwoordigd is. Bart Voortma reageert dat Reuderink 'het inhoudsloze populistische geneuzel al aardig onder de knie' begint te krijgen. “Mijn complimenten, hoor.”

Waarop Reuderink reageert wel vaker dit soort reacties te krijgen, maar nooit met een inhoudelijk verweer, zodat er kennelijk geen argumenten tegen in te brengen zijn.Gerelateerd