Categorieën

Service

OPS bijt zich vast in besluitvorming Groenoord van gas los

OPS bijt zich vast in besluitvorming Groenoord van gas los
Politiek

OPS bijt zich vast in besluitvorming Groenoord van gas los

  • Redactie
  • 21-02-2022
  • Politiek
OPS bijt zich vast in besluitvorming Groenoord van gas los

SCHIEDAM - Maarten Reuderink ziet zijn gelijk bevestigd: als bestuurders eenmaal hun zinnen op een project hebben gezet, zijn ze niet met gezond verstand op andere gedachten te brengen. Hij stuurt namens de Ouderenpartij een brandbrief naar Provinciale Staten (PS) om een schrijnend voorbeeld daarvan aan de kaak te stellen. 

Natuurlijk betreft het Nieuwe Energie voor Groenoord, volgens Reuderink 'een heilloos project'. Het is een beetje technisch verhaal, maar even na Sinterklaas (zie hier) vroeg de Ouderenpartij (OPS) commissaris van de Koning Jaap Smit al om openheid van zaken over de rol die de gedeputeerden Berend Potjer en Jeanette Baljeu speelden rond de besluitvorming over het project dat de wijk Groenoord van het aardgas moet krijgen. En hij heeft nog steeds geen antwoord.

Terwijl het niet zo moeilijk hoeft te zijn: de twee gedeputeerden stuurden de Schiedamse raad een mail waarin ze de geneugten van het project onder de aandacht brachten. Dat moet gegaan zijn op verzoek van, of in ieder geval in overleg met de Schiedamse wethouders Jeroen Ooijevaar (Groen Links) en Fahid Minhas (VVD), zo redeneert Reuderink. En de correspondentie die daaraan ten grondslag ligt, moet toch snel boven tafel te krijgen zijn?!

De Ouderenpartij greep voor het verzoek naar het middel van het 'wobben', het met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur opvragen van stukken uit de archieven van het bestuur, in dit geval het provinciebestuur. "Daarna is de provincie in de vertraging gegaan", aldus Reuderink in zijn schrijven aan PS. "Dat liep van warme pleidooien waarin toch vooral om begrip werd gevraagd, tot uiterst hufterig gedrag van een woordvoerder van uw organisatie."

Letterlijk: "Wij vinden het merkwaardig een kwalijk dat vertegenwoordigers van uw organisatie (Potjer en Baljeu) zich enkele dagen na een commissievergadering wel in een discussie in de Schiedamse gemeenteraad kunnen mengen, maar dat er daarna na drie maanden nog geen inzicht kan worden verschaft in de onderlinge correspondentie tussen de heren Potjer, Ooijevaar, Minhas en mevrouw Baljeu."

Dat wringt volgens Reuderink des te meer omdat telefonisch contact met de afdeling die Wob-verzoeken behandelt hem leerde dat het er alles van weg heeft dat 'men de bevindingen van dit onderzoek vooral over de komende gemeenteraadsverkiezingen heen' wil tillen. "Nadat wij veertien dagen extra uitstel gaven, heeft de Provincie Zuid-Holland dit eenzijdig (en tegen de wet in) weer verlengd." Het zal toch niet waar zijn, dat bij de provincie Zuid-Holland formele procedures worden gebogen, of gewoon genegeerd, om tot een politiek wenselijke uitkomst te komen? Volgens Reuderink bestaat die wenselijk uitkomst uit het voorkomen van 'slechte /onhandige publiciteit voor Groen Links in Schiedam.

"Al met al betekent dit dat voor twee van uw dagelijkse bestuurders hun rol van politicus en bestuurder door elkaar loopt, waarbij blijkbaar de rol van politicus prevaleert. Als lid van Provinciale Staten gaan wij er vanuit dat u uw rol als volksvertegenwoordiger serieus neemt en wij kunnen ons dan ook voorstellen dat u beide dagelijks bestuurders bevraagt over hun taakopvatting en rol in dit proces", zo vat Reuderink zijn claim samen.