Minhas, Ooijevaar en De Groot wethouders

26-04-2018 Politiek Redactie

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen

SCHIEDAM - Fahid Minhas (VVD), Jeroen Ooijevaar (GroenLinks/PS), Catelijne de Groot (AOV), Marcel Bregman (D66) en Patricia van Aaken (CDA) worden de nieuwe wethouders van Schiedam. Zij vormen met burgmeester Cor Lamers het college dat als motto hanteert: Bouwen met nieuwe energie.

Het gaat goed met Schiedam, stellen de coalitiepartijen. Het tij zit mee, de nationale economie trekt verder aan en de woningmarkt zit in de lift. Sociale stijging van Schiedammers is werkelijkheid, maar de mensen verlaten nog steeds de stad als het beter met hen gaat. Er is nog te weinig aanbod aan woningen in het midden en hogere segment. Verder zorgt klimaatverandering voor een grote opgave in Schiedam. Daarom stellen de partijen dat duurzaamheid, stedelijke ontwikkelingen en de sociale ontwikkeling van de stad drie kernopgaven zijn voor de komende jaren.

De coalitie wil met nieuwe energie bouwen aan een aantrekkelijke stad waar Schiedammers graag willen wonen, werken en verblijven, met als uitgangspunt dat inwoners en andere betrokkenen vroegtijdig invloed hebben op gemeentelijk beleid. Hiervoor wil de coalitie een ‘pact met de stad’ sluiten. De inbreng van de stad is van grote waarde, vindt de coalitie. De gemeente moet hier veel meer op inspelen en daarmee soms zaken loslaten. De coalitie wil van Schiedam een inclusieve, toegankelijke stad maken waar alle Schiedammers de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen.

De portefeuilles zijn verdeeld over vijf beoogde wethouders en de burgemeester. GroenLinks en Progressief Schiedam dragen samen een wethouder voor. Als belangrijke richting geeft de coalitie het nieuwe college mee om een open bestuur te zijn dat snel kan inspelen op ontwikkelingen. Daarbij is duurzaamheid de rode draad in alle portefeuilles.

De beëdiging van de wethouders is voorzien op donderdag 17 mei. Eerst vindt het onderzoek plaats van de geloofsbrieven van de beoogde wethouders. Op maandag 14 mei is de afronding hiervan in een openbare zitting. De coalitie gaat de komende weken met de overige raadsfracties in gesprek over het bestuurs- en beleidsakkoord. Op 17 mei is er een inhoudelijk debat in de gemeenteraad over de koers van deze coalitie.Gerelateerd