Categorieën

Service

Mantingh: 'Een badkamer vernieuw je ook niet omdat dat geld oplevert'

Mantingh: 'Een badkamer vernieuw je ook niet omdat dat geld oplevert'
Politiek

Mantingh: 'Een badkamer vernieuw je ook niet omdat dat geld oplevert'

  • Redactie
  • 28-08-2020
  • Politiek
Mantingh: 'Een badkamer vernieuw je ook niet omdat dat geld oplevert'

SCHIEDAM – Moet het verduurzamen van je woning financieel rendement opleveren? Die vraag stelt Sandra Mantingh van Groen Links in Schiedam op de website van de partij-afdeling.

Aanleiding is het eerder deze week verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat leidde tot grote krantenkoppen met de strekking ‘verduurzamen van woningen is te duur’.

Mantingh vraagt zich af of dat de leidende vraag moet zijn in het proces van het terugdringen van het energieverbruik en het inwisselen van warmte uit gas voor die uit elektriciteit. In haar ogen is het beoordelen van het verduurzamingsproces van woningen door een financiële bril, misleidend. Want iets kan wel geld kosten, maar is soms gewoon nodig, zo beargumenteert het raadslid in een column op de internetpagina.

“Ironisch genoeg was het een paar dagen terug Earth Overshoot Day. (..) Kort gezegd komt het erop neer dat we op 22 augustus van dit jaar alle natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren, hebben opgebruikt. Dat betekent dat we van nu tot het einde van het jaar de reserves van de aarde opgebruiken. Als de hele wereld hetzelfde zou leven als Nederland, zouden we zelfs drie aardes nodig hebben. We lenen nu dus, ook financieel, van de toekomstige bewoners van de aarde: onze kinderen en kleinkinderen. En dit doen we al jaren.”

Dat is waar onze prioriteiten moeten liggen, aldus Mantingh: de toekomst van de aarde en het leven erop. Pas daarna is het de vraag hoe die worden betaald. Dat is aan de politiek. “Het zou wat ons betreft zo moeten zijn dat duurzame keuzes juist door de zouden moeten worden. Zodat klimaatneutrale opties financieel voordeliger zijn dan vervuilende alternatieven.”

Verder: misschien is het nu nog zo dat individuele huiseigenaren die energieneutraal willen wonen, meer moeten investeren dan dat ze tijdens de levensduur van de apparaten terug zullen verdienen. Maar je kunt het ook gezamenlijk aanpakken. Zoals in Groenoord gebeurt. De collectieve oplossingen kunnen volgens Mantingh ‘een stuk rendabeler’ zijn.

En ook al zou het zo zijn dat het energieneutraal maken van woningen in Nederland toch niet rendabel uitpakt voor de eigenaren, dan betekent dat volgens Mantingh nog niet dat je alle stappen naar energiebesparing en verduurzaming maar moet stopzetten. Dat zou hetzelfde zijn als de lat zo hoog leggen dat je zeker weet dat je niet over je eigen lengte of schaduw heen kunt springen. Zo’n aanpak biedt alle argumenten aan mensen die zich liever niet druk maken om het milieu en verduurzaming om maar helemaal bij de pakken neer te zitten. En geld steken in een nieuwe badkamer doe je toch ook niet ‘omdat het financieel rendement oplevert’.

Mantingh pleit daarom, PBL-rapport of niet, voor het in Schiedam verder investeren in nieuwe technieken en isolatie. “Wat betreft het verduurzamen van woningen hebben we goede hoop dat de businesscase ‘Nieuwe energie voor Groenoord’ ook mogelijkheden biedt voor particuliere woningeigenaren.”

Het PBL-rapport is hier te vinden.