Lokale partijen saai

31-12-2017 Politiek Han van der Horst

COLUMN - Wat hebben de nieuwe lokale partijen die in maart naar onze gunst gaan dingen, toch een saaie namen: Sociaal Liberaal Verbond, Lokaal Onafhankelijk Schiedam en Ouderenpartij Schiedam. Ik wil geen ouwe zeur zijn die vindt dat alles vroeger beter was, maar een halve eeuw geleden stond bij ons op de lijst het LegioenE Gepensioneerden en Ambtenaren. Niet dat ze een zetel kregen, maar het toch wat anders dan Ouderenpartij. In de jaren tachtig scheelde het trouwens weinig of Erik Verwaayen maakte een vliegende politieke start onder de leuze: 'Laat je niet naaien. Kies lijst Verwaayen'. Erik haalde het net niet en tegenwoordig staat hij met natuurhoning of zo op markten in Cornwall.

Ook ik had wel eens plannen om een partij op te richten. Dat is waarachtig een halve eeuw of zo geleden, maar we zagen daarvan af omdat onze vriend Hein de Koster, kunstenaar woonachtig op de Vrienschapstraat, van die mooie affiches had laten drukken voor zijn partij, de Kiesbeweging Votum. Het waren er geloof ik veertig. Meer kon Hein niet betalen, want ze kostten vanwege de hoge kwaliteit van het papier en het drukwerk vijf gulden per stuk. Hij hield ook geen propagandavergaderingen, zodat het stemmental heel erg tegenviel.

Toch mis ik dat. Een Bond van de Schiedamse Revolutie, een Unie van Laatbloeiers, de 'Gun een ander ook eens wat'-liga, in de wandeling bekend als de Gunpartij, de coalitie 'Arm maar eerlijk'. Dat kan toch ook.

Gerelateerd