Laan komt, Minhas gaat

07-04-2021 Politiek Redactie

Komende en gaande wethouder; foto: Annebeth Wilton


SCHIEDAM – Op haar verjaardag werd Antoinette Laan-Geselschap beëdigd tot nieuwe wethouder van Schiedam. Zij volgt haar VVD-partijgenoot Fahid Minhas op, die sinds vorige week lid is van de Tweede Kamer.

Voor naar verwachting ruim een jaar neemt de Rotterdamse (56 geworden) de portefeuille Bouwen en wonen en ook ruimtelijke ordening op zich. Ook maritieme ontwikkeling, bedrijventerreinen en sport vallen onder haar bestuurlijke verantwoordelijkheid, net als natuurlijk duurzaamheid, dat in de portefeuille van alle wethouders is gestoken.

Het is stokje wisselen, want Laan zat de afgelopen vier jaar in het parlement, een rol die Minhas nu op zich gaat nemen. Hij stond 26ste op de kandidatenlijst en is dus direct gekozen in de nieuwe Tweede Kamer, de ‘landelijke gemeenteraad’, zo haalde Cor Lamers gisteravond de bewoording van Minhas aan

De burgemeester deed hem gisteren uitgeleide. Hij sprak van ‘een mooie stap’ die Minhas maakt en herinnerde eraan hoe de jonge VVD-er (nu 33) in 2014 in raad kwam, het raadslidmaatschap combinerend met een baan als projectontwikkelaar. “Dat lag je goed. Toch koos je er voor, toen de gelegenheid kwam, om wethouder te worden.” Dat gebeurde op 17 mei 2018. Minhas werd tevens loco-burgemeester, ‘de jongste loco in Nederland’.

“Je hebt talent, maar ook plezier in de politiek”, aldus Lamers. “Het werken om de stad nog mooier en beter te maken voor Schiedammers, dat ligt je.” Hetzelfde geldt volgens de voorzitter voor het samenspel met de gemeenteraad. “Veel raadsleden kwamen bij je langs. voor een kop koffie en het bespreken van Schiedamse zaken.” Er speelde heel veel in stad, de afgelopen drie jaar. “Je hebt hard gewerkt om projecten te realiseren of in gang te trekken.”

“Je kunde en talent bleven niet onopgemerkt, je werd in 2020 zelfs gekozen tot beste jonge bestuurder van het land. Ook de landelijke VVD merkte je op. Je maakte op hun verzoek de overstap naar Den Haag”, aldus Lamers. “Ik heb wel eens gedacht: ‘was je maar niet tot beste jonge bestuurder gekozen’, dan was je misschien nu nog wethouder.”

De burgemeester gaat ervan uit dat hij daar zijn ‘werkethos’ voortzet. Je bent een workaholic in de goeie zin van het woord. In Schiedam was je dag en nacht in de weer voor de stad.”

“Het voert te ver om alles wat je bereikt hebt te benoemen en dat zegt wat, want je bent net geen drie jaar wethouder geweest. Lang genoeg om ten positieve sporen in de stad achter te laten.

Denk aan de vele woningbouwprojecten in verschillende stadia: het Dirkzwagerterrein, de voormalige brandweerkazerne, Kansen in de stad, de Kop van de Singel, Schieveste, seniorenhuisvesting voor Frankeland, Parkweg-Midden.”

De ervaring van Minhas als projectontwikkelaar was daarbij een voordeel. “Ontwikkelaars die op basis van een competitie konden winnen om een plek te mogen ontwikkelen... Jij vond het heel gewoon, wij zijn het ondertussen ook heel gewoon gaan vinden”, aldus Lamers. “Zo krijg je wel het beste plan als gemeente. (..) Jouw portefeuille was breed, maar wonen en ontwikkelen, bijvoorbeeld met de woonvisie, dat is een van de aspecten waar onze stad nog vele jaren profijt van zal hebben.”

“Je bent ook een netwerker. Op een studiereis leerde je een hoge baas van BZK (het ministerie van Binnenlandse Zaken, red.) kennen. Je praat enthousiast over Schiedam, je legt dilemma’s voor, maar ook kansen. Het heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de subsidies die we van het rijk hebben mogen binnenhalen.”

“Ik weet zeker dat je dat talent, je inzet en enthousiasme, voort zal zetten in de Tweede Kamer. Ik hoop dat we je nog zeker vaak in Schiedam mogen blijven tegenkomen.”

Als afscheidsgeschenk kreeg Minhas van Schiedam een kunstwerk cadeau, van de hand van Corry Ammerlaan met de titel ‘Gebundelde samenwerking’.Gerelateerd