Categorieën

Service

Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018

Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018
Politiek

Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018

  • Redactie
  • 07-04-2017
  • Politiek
Jeroen Ooijevaar niet verkiesbaar in 2018
SCHIEDAM - Fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar van Groen Links Schiedam stelt zich niet kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Na acht jaar raadslidmaatschap vindt hij het tijd voor vernieuwing in de raad. “Als je telkens roept dat de raad moet vernieuwen, moet je er zelf ook niet te lang in blijven zitten.”

Jeroen Ooijevaar nam, na opvolgend raadslid te zijn geweest, in 2010 zitting in de gemeenteraad. Hij was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 en is in de huidige raadsperiode fractievoorzitter. “Ik heb alle rollen dus gespeeld. Het wordt tijd dat er een nieuwe garde op het toneel verschijnt”, aldus Ooijevaar.

Hij noemt drie redenen om het stokje door te geven. De eerste ('het is wat clichématig') is zijn gezin. Ooijevaar wil meer tijd voor zijn zoon en dochter en zijn vrouw. De tweede reden is vernieuwing in de raad. Na acht jaar zijn de meeste onderwerpen, uitvoeringsprogramma's en andere beslispunten al eens langsgekomen. “Ik heb altijd geroepen dat de gemeenteraad moet sprankelen. Ik weet zeker dat vriend en vijand het erover eens zijn dat ik daaraan bijdraag, maar ik wil voorkomen dat de prik er op een gegeven moment af is. Ik zie voorbeelden in de raad van mensen die te veel op de automatische piloot draaien, ik wil zelf niet zo'n voorbeeld worden.”

De derde reden is dat Jeroen zich inhoudelijk verder wil ontwikkelen in zijn vakgebied als socioloog. Als projectleider van de onderzoeksgroep Migratie en Integratie bij het Centraal Bureau voor de Statistiek wil hij verder met een proefschrift, waarvan de aanzet al een tijd in de ijskast ligt.

Ooijevaar stelt graag de Schiedamse politieke geschiedenis in te gaan als een kritisch raadslid dat het debat niet schuwt, die de raad graag trakteert op metaforen en met zijn betogen afweek van de standaarden. Zo citeerde hij in raadsvergaderingen Bordewijk en behandelde hij vlak na de dood van Drs P. een raadsstuk in de vorm van een olleke bolleke.

"Ik denk niet dat ik volledig cold turkey ga afkicken", stelt de fractievoorzitter. "Ik zal heus wel een of andere rol bij Groen Links blijven spelen. Daarnaast zijn er zoveel goede initiatieven in Schiedam die wel wat menskracht kunnen gebruiken." Ooijevaart doet een open sollicitatie richting de media. "Wat ik heel erg mis bij de lokale omroepen, is een goed politiek programma met vakkundig commentaar. Na een politiek pensioen lijkt dat me erg leuk om te doen."

Een terugkeer op de lijst sluit de Groen Linksman niet uit. “Het raadswerk is veel te leuk om voor altijd vaarwel te zeggen. Wie weet wat 2030 brengt!” En wie weet, misschien is er voor die tijd nog een rol te vervullen: “Lijstduwer, die rol heb ik nog niet gespeeld!”