Je kunt in maart drie dagen lang stemmen, ook vanuit je auto

02-02-2021 Politiek Redactie/Schiedammer Online

SCHIEDAM - De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op woensdag 17 maart aanstaande. In verband met de Coronacrisis kun je ditmaal ook op 15 en 16 maart stemmen. Ben je 70 jaar of ouder dan mag je je stem per brief uitbrengen. Eén Schiedammer kan deze verkiezingen via een volmacht voor drie andere Schiedammers stemmen (is normaal twee). Er zullen in het totaal 31 stembureaus zijn, waarvan vier extra grote stembureaus, de zogenoemde XL-bureaus. Bij één van de XL-bureaus kun je vanuit de auto stemmen. 

Stembureaus dienen wegens de Coronamaatregelen een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter te hebben. Daarnaast zijn er andere aanvullende eisen, zoals ten aanzien van adequate ventilatie en een gescheiden in- en uitgang. Daarom zijn niet alle locaties die we als kiezer gewend zijn te gebruiken. Bovendien vallen verpleeghuizen gezien de beperkte toegankelijkheid nu niet als stembureau te gebruiken. Bij sommige scholen kan er uitgeweken worden van lokalen naar de gymzaal, bij andere is dat niet mogelijk. Om toch voldoende stembureaus te kunnen aanbieden, zullen 15 van de in totaal 31 stembureaus zich in tenten bevinden. Een voorbeeld is het Sint Jacobsgasthuis aan de Burgemeester Knappertlaan. De jarenlange traditie dat dit een stembureau is, zal nu worden doorbroken. In plaats daarvan komt er een tent te staan op het pleintje voor de ingang van het Julianapark. In Sveaparken wordt doorgaans gebruikgemaakt van de loungeruimte in het winkelcentrum. Nu komen er twee tenten op het parkeerterrein Göteborg.

De vier XL-locaties zijn te vinden in de foyer van het Theater aan de Schie, in een tent bij het station Schiedam Centrum, in een tent op het Bachplein (vlak bij de fysiotherapiepraktijk en het winkelcentrum Hof van Spaland) en in een hal van het voormalige ONS-gebouw aan de Van Heekstraat. Op deze XL-locaties kun je op 15, 16 en 17 maart je stem uitbrengen. Bijzonder is dat in het voormalige ONS-gebouw een drive-through oplossing wordt geboden. “Ongeveer zoals we die kennen van de hamburgerrestaurants, of in de ’s-Gravelandsepolder ook van de Jumbo en de Bob Autowas”, zegt burgemeester Cor Lamers. “Je kunt denken aan een situatie met meerdere loketjes. Als je alleen in de auto zit, hoef je de auto niet uit om te stemmen. Kom je met meer mensen uit je gezin om te stemmen, dan zul je de auto moeten parkeren en moeten uitstappen om te stemmen, zoals dat ook bij de andere bureaus gaat.”

De volledige lijst van stembureaus wordt binnenkort door de gemeente gepubliceerd. Ook het mobiele stembureau zal net als voorgaande verkiezingen weer worden ingezet op verschillende plekken in de stad.

Normaal heeft elk stembureau een ochtendploeg en een middag/avondploeg die elk uit vier leden van het stembureau bestaat. Volgens burgemeester Lamers zal elke ploeg nu uit vijf leden bestaan. Er is namelijk meer werk te doen. Zo zal toezicht gehouden moeten worden op het dragen van een mondkapje en het desinfecteren van de handen bij binnenkomst en zullen de stemhokjes met regelmaat ontsmet dienen te worden. Er zullen in deze bijzondere Corona-editie van de verkiezingen naar schatting van de burgemeester 50 à 75 mensen meer nodig moeten zijn, waarmee er in het totaal zo’n 450 mensen aan de slag zullen zijn om de verkiezingen ten uitvoer te brengen. Inmiddels zijn er voldoende aanmeldingen, maar aanmelden kan nog altijd, zo laat Lamers weten, omdat ook reserves van belang zijn. Leden van de stembureaus worden vooraf getest, dus er kunnen op het laatste moment weer inzetbare stembureauleden afvallen.

De hele operatie van de verkiezingen gaat dit jaar zo’n 160.000 à 180.000 euro kosten voor de gemeente Schiedam, zo begroot burgemeester Lamers, en dat is ongeveer tweemaal zoveel als normaal. De meerkosten komen niet alleen doordat het aantal stembureauleden met 25% stijgt, maar bijvoorbeeld ook door de huur van de tenten en de beveiligers die nodig zijn voor tenten die meerdere dagen blijven staan. De Rijksoverheid geeft een ruimere vergoeding voor de Corona-editie van de verkiezingen en daarbinnen blijft de gemeente Schiedam met haar uitgaven, zo geeft burgemeester Lamers aan.

Wat er, tot slot, ook anders is deze verkiezingen: het Coronavirus brengt met zich mee, dat elk rode potlood slechts door één stemmer gebruikt mag worden. Als aandenken aan deze nu al historische verkiezingen mag de stemmer zijn of haar rode potlood mee naar huis nemen.Gerelateerd