Jan Rijpstra begint deze week als informateur nieuwe coalitie

03-04-2018 Politiek Kor Kegel

Jan Rijpstra leidt de coalitieonderhandelingen

SCHIEDAM – Jan Rijpstra, burgemeester van Noordwijk, gaat deze week van start als informateur van de nieuwe coalitie in de Schiedamse gemeenteraad. Hij heeft een verzoek daartoe van VVD-fractieleider Onno Spek ingewilligd. Spek werkt als fractiemedewerker in de Tweede Kamer, maar daar vertrok Rijpstra in 2005.  

De 62-jarige Jan Rijpstra heeft ruime bestuurlijke ervaring, ook op lokaal niveau, en dat vormt een reden voor de Schiedamse VVD om hem te benaderen. Als docent lichamelijke opvoeding kwam hij in 1988 voor twee jaar in de gemeenteraad van Groningen. Daarna werd hij adviseur voor de bouw en inrichting van sportaccommodaties. In 1993 kwam hij voor anderhalf jar in de gemeenteraad van Meppel om vervolgens toe te treden tot de Tweede Kamer. Als VVD-parlementariër was hij woordvoerder voor Antilliaanse zaken, vreemdelingenbeleid, sportbeleid, onderwijs, kansspelen, cultuur en grote-stedenbeleid. In april 2005 werd hij burgemeester van Tynaarlo, maar hij bleef nog enkele maanden tot zijn vijftigste verjaardag lid van de Tweede Kamer om zijn wachtgeld veilig te stellen. In 2008 vertrok hij uit de Drentse gemeente om zich in Zwitserland te vestigen. Wel werd hij voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding en had hij een fysiotherapiepraktijk.
Hij begon echter het politieke handwerk te missen. In december 2014 werd hij burgemeester van Noordwijk.  

Als informateur van de nieuwe coalitie volgt Jan Rijpstra de aanbevelingen van verkenner Hein van Asseldonk. Deze heeft gesprekken gevoerd met alle politieke partijen in Schiedam. Op basis daarvan beveelt hij aan tot ene brede coalitie te komen en de onderhandelingen te beginnen met de VVD, het AOV, D66, GroenLinks/Progressief Schiedam en het CDA.