Haagse VVD-fractie wil intercity's op Schiedam Centrum

15-02-2017 Politiek Redactie

SCHIEDAM - De VVD-fractie in de Tweede Kamer mengt zich in de discussie over de intercity-status van station Schiedam Centrum.

De Haagse VVD-ers De Boer, Van der Linde en Van Oosten (inwoner van Schiedam) willen van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, weten hoe zij zich inspant om het belangrijke karakter als overstapstation te behouden. De drie noemen daarbij de bijna twintigduizend in- en uitstappers en het bedieningsgebied dat veel groter is dan Schiedam en ook Vlaardingen, Maassluis en Spijkenisse omvat, in totaal zo'n 400.000 mensen. Ook de NS, de provincie Zuid-Holland én de metropoolregio (MRDH) willen graag de intercitystatus van station Schiedam Centrum behouden, zo stellen zij.

Om Schiedam Centrum te behouden als intercitystation is een extra investering nodig van 10 tot 25 miljoen euro, zo liet Dijksma naar aanleiding van eerdere vragen uit 2015 eerder weten.

Om meer intercity's te kunnen laten rijden tussen Rotterdam en Amsterdam, is manoevreerruimte nodig. Snelle en langzame treinen moeten elkaar immers kunnen passeren. Viersporigheid is daarbij essentieel. De VVD wil weten of het spoor tussen Schiedam en Rotterdam viersporig kan worden, als de trein van Rotterdam naar Hoek van Holland is omgebouwd tot metro. Naar de mogelijkheden is studie gedaan - en de kamerleden willen graag de resultaten daarvan van de staatssecretaris vernemen. Ook de aanleg van een station in Kethel is daarbij meegenomen.Gerelateerd