Groen Links: Schiedam komende jaarwisseling al vuurwerkvrij

14-01-2020 Politiek Redactie

Sandra Mantingh


SCHIEDAM - Groen Links in Schiedam wil gas geven aan een snelle ban op vuurwerk in de stad. De fractie heeft de raad snelle aandacht gevraagd voor de actuele problematiek; op 28 januari zal Groen Links nut en noodzaak van een vuurwerkverbod bepleiten in het actualiteitendebat.

Sandra Mantingh, raadslid van Groen Links: “Het is werkelijk waar absurd dat deze vuurwerkterreur nog is toegestaan. Vuurwerk zorgt elk jaar weer voor dode en gewonde mensen en dieren." Volgens cijfers die de fractie opdiepte vielen afgelopen oud & nieuw bijna dertienhonderd gewonden, van wie 385 op een spoedeisende hulp belandden. "Er is behoefte aan een totaalverbod, maar in de Tweede Kamer zijn veel partijen te laf om daarvoor te zorgen. Daarom moeten wij als gemeente nu echt stappen gaan zetten.”

Groen Links signaleert dat de tijd rijp is voor een vuurwerkvrij Schiedam. Vanuit allerlei maatschappelijke geledingen spreken mensen zich uit voor een verbod op consumentenvuurwerk. Recente opiniepeilingen stellen dat een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod is. In Rotterdam bleek er vorige week een meerderheid in de raad voor een verbod, in de Tweede Kamer is het onderwerp van gesprek. "Echter: de landelijke politiek lijkt nu te gaan voor een gedeeltelijk verbod, op knalvuurwerk en pijlen", zo stelt Groen Links Schiedam. Dat is de fractie niet doortastend genoeg. "Daarmee lossen we de overlast voor mens, dier en milieu niet op en het is bovendien een stuk lastiger te handhaven." 

In Schiedam hadden hulpdiensten afgelopen jaarwisseling hun handen vol aan het bestrijden van de gevolgen van vuurwerk. "Grote branden bleven uit, mede door intensieve voorbereiding van gemeente en hulpdiensten." Maar er ging een flink aantal auto's in vlammen op. En: "Schandalig dat ook dit jaar politieagenten, brandweermannen en ambulancepersoneel bekogeld werden met vuurwerk." Ook voor de jaarwisseling zelf ondervonden veel Schiedammers overlast van te vroeg afgestoken en illegaal vuurwerk, aldus Groen Links. "De stad lag op 1 januari in puin en de uiteindelijke schade aan gemeentelijke bezittingen bedroeg € 30.000,-. Kosten waar wij met z’n allen voor opdragen."

Groen Links Schiedam bepleit een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk vanaf de eerstvolgende jaarwisseling. "De huidige stand van zaken is niet houdbaar en er zijn veiligere feestelijke alternatieven te bedenken. Zo zou een professionele vuurwerkshow in de stad een optie kunnen zijn."Gerelateerd