Categorieën

Service

GL/PS warmt college op voor duurzaamheidsfonds

GL/PS warmt college op voor duurzaamheidsfonds
Politiek

GL/PS warmt college op voor duurzaamheidsfonds

  • Redactie
  • 12-07-2015
  • Politiek
GL/PS warmt college op voor duurzaamheidsfonds

SCHIEDAM - GroenLinks en Progressief Schiedam hebben donderdag tijdens de bespreking van de Zomernota 2016 een pleidooi gehouden voor het instellen van een fonds om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te financieren. Om dit te benadrukken hebben de partijen vandaag een persbericht verstuurd.

Zo'n fonds is bekend onder de Engelse term 'revolving fund'. Met dergelijke revolverende duurzaamheidsfondsen is bijvoorbeeld al een start gemaakt in Leiden, Amsterdam, Hilversum, Leudal, Gennep, Haarlem en Soest. Ook in diverse provincies is men ermee aan de slag, maar nog niet in de provincie Zuid-Holland.

"Het rendement van die initiatieven vloeit weer terug in hetzelfde fonds en bekostigt nieuwe initiatieven. Het Schiedamse college toonde zich enthousiast en zegde toe aan een dergelijk revolving fund te gaan werken", aldus het bericht. GroenLinks-fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar vergelijkt het initiatief met ‘de wet van behoud van energie’: "Wat we aan energie verdienen stoppen we in schone energie. En het mooie aan een revolving fund is, dat ook die energie behouden blijft. De investering komt weer terug. Verduurzaming draagt zo bij aan verdere verduurzaming. Je zult zien dat binnen vijf jaar dit concept in andere gemeenten een succesvol concept zal zijn gebleken. Dan kunnen we het altijd alsnog overnemen, maar ik zeg: laten we nu eens het voortouw nemen. Het wiel hoeft heus niet op lokaal niveau te worden uitgevonden, dus het zou zeer vooruitstrevend zijn als Schiedam zich op provinciaal niveau hard gaat maken voor zo'n fonds".

Progressief Schiedam-fractievoorzitter Frans Hamerslag, die namens GroenLinks en Progressief Schiedam in de tweede termijn het woord voerde, prees wethouder Patricia van Aken voor haar positieve reactie op het geopperde fonds. Hamerslag: “Mevrouw van Aken ziet de noodzaak om tot een versnelling van duurzaamheid te komen. De wethouder spreekt met passie over duurzaamheid. Onze fracties worden hier oprecht warm van".