Fahid Minhas kandidaat voor Tweede Kamer

02-12-2020 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Eervol noemt Fahid Minhas de plaatsing van zijn naam op plek 26 van de concept-kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen, volgend jaar op 17 maart.

Dat betekent dat de kans zeer reëel is dat hij na de verkiezingen verhuist naar het Binnenhof. Schiedam zou daarmee opnieuw op zoek moeten naar een nieuwe wethouder.

Minhas, begin dertig, ziet zichzelf ook al in de bankjes en door de burelen van het parlement gaan. "Ik verwacht dat de VVD de grootste partij wordt, dat laten de peilingen al een tijdje zien. Ik heb het vertrouwen dat die trend doorzet." Zijn partij heeft momenteel 32 zetels in de Tweede Kamer en komt volgens de meeste peiling nog op een hoger zetelaantal uit. 'Dankbaar' is daarom een andere gesteldheid die hem gevraagd naar zijn reactie op de hoge plaatsing op de kandidatenlijst invalt. Overigens gaat het nog om een concept van de lijst; de leden dienen zich er nog over uit te spreken.

De Schiedamse wethouder Bouwen en Wonen kijkt uit naar de campagne die aan de verkiezingen vooraf gaat. "Daar heb ik ontzettend veel zin in. In tijden van Corona zal veel digitaal plaats vinden, maar dat zal de pret niet drukken."

De promotie naar Den Haag betekent natuurlijk wel dat hij zijn werk in Schiedam achter zich moet laten. Dat moet dan maar. "Het werk als wethouder is een supergave en dankbare baan, maar er zijn veel dingen waar de landelijke politiek over gaat", aldus Minhas. "Ik heb er zin in om op landelijk niveau de uitdagingen waar ons land voor staat aan te pakken."  De woningnood in het land is daarbij een thema, maar ook 'het sterker uit de Coronacrisis komen'. "Dat zijn onder meer de thema’s waar ik in Den Haag een bijdrage aan wil leveren."

De laatste voorganger van Minhas die de gang naar Den Haag maakte was partijgenoot Foort van Oosten, in 2012 toen hij naar de Tweede Kamer vertrok ook wethouder in Schiedam. Tegenwoordig is Van Oosten burgemeester van Nissewaard.

Het Schiedamse college heeft te maken met veel mutaties. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en het aantreden van een nieuw college stopte wethouer Catelijne de Groot in oktober van datzelfde jaar.  Duncan Ruseler verving haar namens het AOV. Wethouder Marcel Bregman ging in september dit jaar met ziekteverlof. Ook Patricia van Aaken kampt met gezondheidsklachten en heeft een deel van haar taken afgegeven aan collega's Jeroen Ooijevaar en Fahid Minhas.Gerelateerd