Er is nog redding voor rechercheur bij gedachtenpolitie in spe

01-03-2019 Politiek Han van der Horst

Voorbeelden van gekleurde meningen op de Instagrampagina van Nelisse


COLUMN - Onze achttienjarige stadgenoot Mats Nelisse is een meldpunt begonnen voor linkse indoctrinatie in het middelbaar onderwijs. Wierd Duk, sterverslaggever van De Telegraaf liet hem daar uitgebreid over aan het woord. Datzelfde deed het Hart van Nederland van SBS 6. Mats verwacht dat zijn school, het Stedelijk Gymnasium hier in Schiedam, hem hier wel op zal aanspreken als de crocusvakantie voorbij is.

Dat zal wel meevallen. Docenten krijgen al sinds jaar en dag te horen dat zij linkse indoctrinatie bedrijven als zij iets meedelen dat bij sommige leerlingen niet in het pulletje valt. Bij SBS6 gaf Mats een paar voorbeelden van wat hij als linkse indoctrinatie beschouwt. ¨Fietsen is milieuvriendelijker dan vliegen¨ valt bij hem al onder de politieke uitspraken. Evenals: ¨Mijn moeder vindt dat we water moeten besparen¨.

Aan de andere kant: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Zou Mats paal en perk willen stellen aan uitspraken voor de klas die hij op grond van zijn hoogst persoonlijke denkraam als links beschouwt? Bij SBS6 verklaarde Mart dat het heel ernstig was wat docenten deden en dat zij er best op aangesproken mogen worden. In dat geval staat hij op een lijn met de leerlingen van het Haarlemmermeerse Hoofdvaart College, die een techniekinstructeur de school uit wisten te krijgen omdat hij volgens hen de Profeet had beledigd. Directie en bestuur gingen daarin mee.

Dat gebeurt als op een school onwelgevallige opvattingen aan de schandpaal worden genageld. Dat is het uiteindelijk effect van zo’n meldpunt. Het is de voorbode van de meningenpolitie die de grenzen bewaakt van wat je mag zeggen en wat niet. Of het om politiek gaat of godsdienst, dat maakt niet uit. Mats Nelisse profileert zich nu al als rechercheur van zo´n gedachtenpolitie. Hij staat mentaal dichter bij het intolerante deel der salafisten dan hij zelf denkt. Hij is geen haar beter.

Gelukkig is er redding. Hij zit tenslotte op het gymnasium, een schooltype waar het niet om het opdreunen van waarheden gaat, maar om het zelf wegen van gegevens die je worden aangereikt. Het is een vrije leeromgeving. Als dan de leraar aardrijkskunde, zoals Mats beweert dat hem is overkomen, stelt dat Trump een lul is en een eikel, dan ga je na waarop hij die beweringen grondt en vervolgens kun je vaststellen of zijn uitspraken meer zeggen over Trump dan over hem zelf. Of niet. Bijvoorbeeld op grond van denk- en redeneermethoden, waar je bijvoorbeeld mee kennis hebt gemaakt toen de docent klassieke talen het over Socrates had. Ook al kun je wat mij betreft (wat mij betreft dus) beter van de filosoof Karl Popper 'The open society and its enemies' lezen. Het staat vast wel in de schoolbibliotheek en zo niet, dan is dat schandalig. Wacht hier heb ik het in zijn geheel online. Om op de I-pad te lezen. Dat moet een gymnasiast vlak voor zijn eindexamen geen moeite kosten.