Campagne-uitingen Nida worden ongedaan gemaakt

26-02-2021 Politiek Redactie

Foto's: Nida


SCHIEDAM- Ze bedoelden het zo goed, de mensen die campagne maken voor de partij Nida in Schiedam.

In de nacht van woensdag op donderdag gingen zij op pad in Schiedam om 'een schone indruk achter te laten'. Uiteraard had die indruk wel een bedoeling: "Stem Nida", zoals ook de letterlijke tekst van hun boodschap op het Schiedamse plaveisel.

De gemeente Schiedam kan er echter het schone niet van inzien. De gemeente heeft Irado inmiddels opdracht gegeven de 'reverse graffiti' te verwijderen, zo laat een woordvoerder weten.

Verwijderen is eigenlijk niet het goede woord, want er valt niets weg te halen om het werk van de Nida-campagnevoerders ongedaan te maken. De stemoproepen zijn namelijk aangebracht door een deel van de stoeptegel schoon te maken, ja, precies dat deel van de straat dat de letters moet weergeven. Dat is reverse graffiti: je legt een mail op straat met daarin een boodschap uitgestansd. Door daar de hogedrukspuit op te zetten wordt dat deel van de ondergrond schoongespoten. Om ze te verwijderen moet dus de tekst weer worden 'vuilgemaakt' of, waarschijnlijker, de omgeving worden schoongespoten. We gaan zien hoe dat er uitziet.

Reden voor de gemeente om de teksten 'ongedaan' te maken is dat er geen ontheffing voor is aangevraagd. "Voor dit soort uitingen zal overigens ook geen ontheffing worden verleend", aldus de woordvoerder. "Dit staat overigens los van de inhoud."

Nida zegt 'een op de islam geïnspireerde partij te zijn', die voor het eerst meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij is al vertegenwoordigd in de lokale raden van Rotterdam, Den Haag en Almere.

Op de kandidatenlijst van de partij zijn drie Schiedammers terug te vinden; student Almira Henic op nummer 14, Mohammed Akkari, onder andere bekend als woordvoerder van Het Collectief Groenoord op nummer 21 en lijstduwer Halil Karaaslan, oud-voorzitter van het CMO.Gerelateerd