Categorieën

Service

Armoede, woningnood, vervuiling centraal in begrotingsraad

Armoede, woningnood, vervuiling centraal in begrotingsraad
Politiek

Armoede, woningnood, vervuiling centraal in begrotingsraad

  • Redactie
  • 08-11-2022
  • Politiek
Armoede, woningnood, vervuiling centraal in begrotingsraad

SCHIEDAM - Armoede, hoge energiekosten en inflatie, de woningmarkt die op zijn gat ligt en de vervuiling van de stad zijn de belangrijkste onderwerpen die de Schiedamse gemeenteraad vandaag tijdens de behandeling van de begroting voor komend jaar aan de orde stelt.

Praktisch alle fracties stellen genoemde onderwerpen aan de orde, zij het vaak vanuit wisselende invalshoeken. Zo zijn de meningen over de aanpak van armoede in Schiedam verdeeld: Denk is erover te spreken dat het college ‘voortvarend aan de slag’ gaat, en drie ton extra uittrekt voor beleid om geldzorgen in de stad te verminderen. Groen Links daarentegen constateert bij monde van Yorick Haan dat ‘armoedebeleid ontbreekt’.

Zo verschillen de fracties op meer terreinen van mening. Terugkerende conclusie is wel dat de begroting nog een voorzichtig begin van het college is. “Een beleidsarme begroting”, zo weet Jaap Pegtel van het CDA, is de term voor een dergelijk document, waarin weinig nieuwe plannen worden gelanceerd. Andere fracties, zoals Alles voor Schiedam (AvS) en ook Groen Links en Progressief Schiedam constateren dat nogal wat foutje in de tekst van de begroting erop wijzen dat er veel voor 2023 is overgenomen uit de plannen en documenten voor 2022. “Een hoog knip- en plakgehalte”, stelde Marvin Janssen van AvS.

Het feit dat Irado de komende jaren op extra financiële armslag mag rekenen valt bij sommige fracties goed in de smaak, maar anderen, zoals Monique Rotteveel van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS), vinden het meer water naar de zee dragen. “Ieder jaar gaat er tonnen en tonnen meer naar Irado en dat stuit ons tegen de borst.” Vooral omdat er ‘weinig of geen verbetering’ te zien valt.

Opvallend genoeg keerden ook de plannen van Frankeland, die in duigen vielen, terug in de Begrotingsraad. Cock de Jong van het AOV ziet ‘een groot probleem ontstaan’, nu de 62 seniorenwoningen niet gebouw worden. Hij vraagt B&W van de stad wat het vindt van realisatie van een zogenaamd Knarrenhof: zelfstandige, grondgebonden, levensloopbestendige woningen gebouwd in een u-vorm, goed tegen de eenzaamheid, voor minder druk op de mantelzorg en een betere doorstroming van de woningmarkt. Het CDA is dat met De Jong eens.