Yets Foundation start op Pro Nova College

21-10-2019 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - Yets Foundation breidt zijn inzet uit naar het Pro Nova College.

Tot dusver was Yets - sinds 2015 - actief op het Lentiz Life College in Schiedam, het Geuzencollege in Vlaardingen, het Ilex College den In Zicht, de bovenschoolse opvang. Op de scholen zijn basketbalteams gevormd, die de spil zijn in een tweejarige programma aangeboden die de deelnemende jongeren moet helpen in hun sociale ontwikkeling. Dit gebeurt met name door de 'pedagogisch sterke coaches' die de jongeren zowel binnen als buiten de lijnen van het sportveld begeleiden.

Het programma dat loopt voor leerlingen van het Ilex College en In Zicht verplaatst zich nu naar het Pro Nova College. Hier kan de doelgroep beter worden bereikt, aldus Yets. "Er zullen echter nog steeds plekken beschikbaar zijn voor leerlingen van het Ilex College en In Zicht die veel baat kunnen hebben bij deelname aan Yets."

Vorig jaar won de Yets Foundation een Appeltje van Oranje en dat leidde weer tot een bezoek van Koningin Maxima. Dat bezoek zorgde volgens oprichter en directeur Peter Ottens voor veel publiciteit en kansen. Yets heeft echter de voet op de rem gehouden. “We willen onze groei niet laten leiden door financiële kansen die zich voordoen, maar door het aantal goede coaches en echte rolmodellen die wij kunnen inzetten om daadwerkelijk verschil te maken. Alles op zijn tijd”, aldus Ottens.

Het Pro Nova College is een zogenaamde praktijkschool, de enige in de regio Nieuwe Waterweg-Noord. Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen van twaalf tot achttien jaar die moeite hebben met leren. Hierdoor zijn andere vormen van voorgezet onderwijs niet haalbaar. In het basketbalteam is plaats voor achttien spelers. Zij krijgen de mogelijkheid om op dinsdagen en donderdagen in de Margriethal te trainen, samen te lunchen, huiswerk te maken en vrijwilligerswerk in de stad te organiseren. "Een unieke kans, maar daar moeten ze wel hard voor werken. Deelname aan Yets is een eer en privilege. Die plek moet je verdienen. Je wordt een ambassadeur van de school en voorbeeld voor andere leerlingen”, aldus hoofdcoach Giannini Olieberg van het team.

De doelstellingen van Yets en het Pro Nova College lopen sterk parallel, aldus de initiatiefnemers. Ze willen leerlingen die soms wat moeilijker hun draai kunnen vinden, klaarstomen om uiteindelijk zelfstandig aan de samenleving deel te kunnen nemen. De leerlingen die in het Yets-basketbalteam zitten kunnen hierdoor extra ondersteuning verwachten van hun coach. Die werken nauw samen met de medewerkers van de school om de voortgang van de leerlingen centraal te zetten. Coaches zullen zo altijd op de hoogte zijn van wat er op school gebeurt, zoals schoolverzuim, incidenten of juist positieve inzet.Gerelateerd