Technetkring promoot technisch werk met video's

30-10-2019 Onderwijs Redactie

Britt Planken en Nathan Okkerse: "Wat doe jij nou?"; foto: Technetkring NWN


SCHIEDAM – De Technetkring Nieuwe Waterweg-Noord slaat een nieuwe weg in. Het netwerk van techniekbedrijven uit de regio gaat werken in de techniek promoten met een videoserie.

Die kreeg de naam ‘Watdoejijnou?!’. De Technetkring wil jongens en meisjes ermee een kijkje geven op de werkvloer. Informeren, interesseren en enthousiasmeren is volgen het netwerk belangrijk om genoeg jongeren aan een opleiding en later beroep in de techniek te krijgen, en dat is weer belangrijk over verzekerd te zijn van voldoende gekwalificeerd personeel.

De videoserie is vanaf vandaag te zien en te volgen op het You Tubekanaal van de kring. De eerste video werd gemaakt bij Blozo in Vlaardingen. Wekelijks zal er een nieuwe video verschijnen, onder meer bij Keytoe en Holland Diesel Maassluis, Hatenboer-Water in Schiedam, Boekestijn Kraanverhuur en Zonnepanelen Vlaardingen. Er verschijnen dit najaar acht video’s en er zijn plannen voor een vervolgserie in 2020.

Technetkring is een netwerk van zo’n veertig techniekbedrijven, onderwijs en overheid in de Waterwegregio. “We hebben gekozen voor een videoserie op You Tube, het kanaal waar veel jongeren sowieso hun tijd graag doorbrengen”, vertelt Cedric Muchall, voorzitter van de kring. “Ons camerateam Britt Planken en Nathan Okkerse gaat eropuit met de vraag “Wat doe jij nou?!” In de video’s vraagt Britt aan jonge werknemers op de werkvloer ‘wat zij nou doen’ en wat je daarvoor moet kunnen en kennen. Nathan doet het camerawerk en monteert de video’s met een vette beat eronder. Zo verbreden we de beroepshorizon van de jeugd in de regio en maken we hen enthousiast voor een opleiding en beroep in de techniek”, aldus Muchall.

De Technetkring heeft afgelopen zomer feedback voor de eerste video’s opgehaald bij de leerlingen van de Vlaardingse Zomerschool en Petje af Waterweg. “Deze leerlingen hebben ons verrast”, vertelt Muchall. “In eerste instantie dachten we dat we hun aandacht niet langer dan twee minuten konden vasthouden. We wilden een serie korte filmpjes maken met verschillende invalshoeken zoals duurzaamheid, sfeer en cultuur en beroeps- en doorgroeimogelijkheden. Toen kregen we het advies: ‘Als de video leuk is, kijken we het wel af’. Dus zijn het iets langere video’s geworden, waar alles in zit. ‘Een soort Klokhuis, maar dan leuker’, hoorden we bij Petje af.”

“Gemeentes, onderwijs en techniekbedrijven in de regio hebben een gezamenlijk doel bij het enthousiasmeren van de jeugd voor een opleiding en beroep in de techniek”, aldus Muchall. “Gemeentes kunnen met de video’s laten zien welke economische bedrijvigheid er in de sector techniek in de regio is. Het onderwijs kan de video’s inzetten bij de technieklessen en beroepsoriëntatie voor leerlingen. Bij iedere video hoort namelijk een opdracht waarmee leerlingen direct aan de slag kunnen. Techniekbedrijven geven op een leuke en veilige manier de jeugd een kijkje in hun bedrijf. We willen laten zien dat techniek en technologie leuk en interessant is voor jongens én meisjes en dat er volop kansen op werk zijn bij innovatieve bedrijven in de regio.”

De Technetkring NWN financiert de videoserie in 2019 uit eigen middelen. Techniekbedrijven die zijn aangesloten bij de Technetkring betalen een beperkte jaarlijkse bijdrage van minimaal vijfhonderd euro. Gemeentes hebben aangekondigd dat zij in 2020 stoppen met hun subsidie voor de Technetkring NWN. Muchall: “Dit betekent dat de bodem van onze pot in zicht is. We zijn met elkaar in gesprek hoe we de videoserie in 2020 een vervolg kunnen geven. Met name het onderwijs is nu aan zet.”Gerelateerd