Stichting Aanzet mede-eigenaar van Samen Leren

19-01-2020 Onderwijs Redactie

De handtekening onder de overeenkomst; foto: Aanzet


VLAARDINGEN - Stichting Aanzet wordt mede-eigenaar van het begeleidingproject Samen Leren. Daartoe tekenden Aanzet en de Rotterdamse organisatie Frontlijn afgelopen donderdag een overeenkomst.

Het doel van Samen Leren is de schoolprestaties van kinderen te verbeteren. Samen Leren richt zich op ouders van kinderen met achterblijvende schoolprestaties in groep één tot en met vier van de basisschool. Begeleiders van Aanzet bezoeken de ouders twee keer per week aan huis om hen opvoed- en onderwijsondersteunende vaardigheden aan te leren. Ouders leren - door uitleg en oefenen – onder andere de taal- en rekenontwikkeling van hun kind te stimuleren, hun kind structuur te bieden, grenzen te stellen en positieve aandacht te geven. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden voor Samen Leren of worden (in overleg) aangemeld door de leerkracht of intern begeleider.

Samen Leren is ontwikkeld door Frontlijn van de gemeente Rotterdam en is door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) erkend als een ‘goed onderbouwde’ interventie. Stichting Aanzet heeft Samen Leren in de afgelopen drie jaar succesvol uitgevoerd. Ongeveer 95 gezinnen van 24 scholen werden begeleid. Aanzet voert de interventie uit in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam.

Frontlijn en Aanzet gaan het programma Samen Leren verder ontwikkelen. De kwaliteit wordt geborgd op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Aanzet gaat ook nieuwe professionals trainen om Samen Leren in andere regio’s uit te voeren.

"We merken dat we met Samen Leren succesvolle stappen kunnen zetten in de opvoed- en onderwijsondersteunende vaardigheden van ouders'', vertel Eva Thier, coördinator van Stichting Aanzet. "Ouders leren ook samenwerken met de leerkracht van hun kind. Met Samen Leren vergroten we de kansen van kinderen op een succesvolle schoolloopbaan."Gerelateerd