Scholen weer open na eikenprocessierups

28-06-2019 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - De Gelinckschool en de Poldervaart zijn vandaag gewoon weer open – ook al besloten enkele ouders hun kinderen thuis te houden. Wat er verder gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk en zelfs over wat er is gebeurd hebben betrokkenen een verschillend idee.

Dinsdag werd de eikenprocessierups in de bomen rond de school geconstateerd, verschillende kinderen kregen last van uitslag. De instellingen voor speciaal onderwijs aan de rand van het Beatrixpark waren richting de ouders duidelijk in hun berichtgeving: de scholen gingen dicht tot 'de brandhaarden' waren verwijderd. Een ingrijpend besluit van de beide, samenwerkende schoolleidingen. De ruim tweehonderd kinderen werden op dinsdag terugverwacht, zo kregen de ouders te horen.

Irado had voor maandag al een ontsmettingsronde langs de bomen gepland en zag geen kans om deze inzet te versnellen. In het hele land is er last van de rups en diens haartjes die irritatie en huiduitslag veroorzaken en de gespecialiseerde bedrijven die de nesten kunnen verwijderen, werken zich al een slag in de rondte.

De schoolleiding betreurde het feit dat de leerlingen zo lang zonder school zouden moeten en hing aan de bel bij de gemeente Schiedam om naar mogelijkheden te zoeken. Dat leidde er volgens Poldervaartdirecteur Gyselle van der Schoor toe dat gisteren de rupsennesten zijn verwijderd. “We kregen van de gemeente te horen dat het veilig was.” Kinderen en onderwijzers hebben vandaag geen last van de rups en zijn haartjes.

Van der Schoor en schoolleider ad-interim Marjolein Triest van de Gelinckschool zijn blij de kinderen vandaag weer te kunnen verwelkomen. “Geen school is blij als kinderen lang thuis moeten zitten.” Daar komt bij: de kinderen van de Gelinck- en Poldervaartschool hebben wellicht iets meer dan gemiddeld baat bij structuur en rust.

Hans Heijligers, afdelingsmanager Groen van Irado, stelt niet te weten van een ontsmettingsactie gisteren. Hij rekent erop maandag met medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf bij de scholen aan de slag te gaan. Irado controleerde volgens hem afgelopen dinsdag en woensdagmorgen de bomen en heeft toen een makkelijk te bereiken nest verwijderd. Dat anderen de hooggelegen en lastig te bereiken nesten hebben verwijderd is wat hem betreft 'onmogelijk'.Gerelateerd