Schiedamse student wint prijs met idee om animo vaccineren te vergroten

03-02-2021 Onderwijs Redactie

Teng en Chong; foto: Erasmus


SCHIEDAM – Erasmusstudent bedrijfskunde David Teng uit Schiedam heeft het beste idee om de vaccinatiebereidheid te verhogen in Nederland. Samen met zijn nichtje Yeewah Chong (student UvA) bedacht hij het ‘Covid-19 Opt-out system’, een systeem dat het plannen van vaccinaties veel makkelijker moet maken.

Met hun idee wonnen zij de ‘Covid Behavioural Challenge’, uitgeschreven door de Rijksoverheid.

De prijsvraag is bedoeld om goede ideeën te verzamelen om daarmee de vaccinatiebereidheid in Nederland te verhogen. Met het beste idee is 15.000 euro gemoeid.

Bij het idee van Teng en Chong is het de bedoeling dat vaccinatie-afspraken automatisch ingepland worden bij het dichtstbijzijnde vaccinatiestation. Mensen hebben dan altijd nog de mogelijkheid om zelf de afspraak te annuleren of te wijzigen. “Door de vaccinaties als standaard in te stellen, worden de transactiekosten, zoals mentale inspanning, papierwerk en problemen bij het maken van de afspraak verminderd. Hiermee hopen we een toename in het aantal personen die bereid zijn het vaccin te nemen”, zo legt Teng uit. In het systeem worden er ook sms-herinneringen verstuurd, met als doel het aantal gemiste en geannuleerde afspraken significant te verminderen.

Momenteel volgt Teng een pre-master bedrijfskunde om daarmee uiteindelijk de master Management of Innovation te gaan volgen aan de Rotterdam School of Management. Eerder volgde hij een bachelor Industrieel Product Ontwerpen en studeerde hij ondernemerschap aan UC Berkeley, California. “Deze challenge sluit natuurlijk heel goed aan op mijn achtergrond, omdat ik affiniteit en ervaring heb op het gebied van innovatie. Uiteindelijk zijn we op dit idee gekomen door een beroemde studie van Johnson en Goldstein uit 2013, waarin ze laten zien hoe door veranderingen in het donorsysteem het aantal donaties enorm kan toenemen.”

In de komende weken wordt onderzocht welke elementen uit de prijswinnende ideeën gebruikt kunnen worden in toekomstig overheidsbeleid met betrekking tot Covid-19.
Gerelateerd