Categorieën

Service

Primo-scholen maken verduurzamingsslag

Primo-scholen maken verduurzamingsslag
Onderwijs

Primo-scholen maken verduurzamingsslag

  • Redactie
  • 30-08-2017
  • Onderwijs
SCHIEDAM – De Schiedamse openbare scholen gaan werk maken van duurzaamheid. Vandaag werd op de Montessorischool in de Anthonie Muijsstraat het programma feestelijk geopend. Met kinderen, vertegenwoordigers van het onderwijs en het stadsbestuur.

Want er komt nogal wat kijken bij het verduurzamen van het onderwijs. Dat gaat over gebouwen en energie, maar ook over onderwijs en pedagogie. Als je het breed wil zien. En dat wil het Schiedamse openbaar onderwijs, zo bleek. “De wereld heeft jullie nodig”, zei wethouder Onderwijs Mario Stam tegen de kinderen van de leerlingenraad van de school. “Onze generatie heeft de wereld uitgeput, jullie moeten hem gaan redden.”

Die urgentie moet van het project afstralen, zo stelde Martijn den Boer, beleidsmedewerker voor de gebouwen van Primo, waarin de elf openbare Schiedamse scholen samenwerken. “Dus niet nog eens op papier veel mooie plannen maken, maar zeggen en doen!”

Dus komt er een Energiescan op de scholen, om het verbruik te meten en te kijken waar winst te boeken is in energiebesparing. Led-verlichting, zonnepanelen, als het goed is zijn die over een paar jaar algemeen ingevoerd bij Primo. Den Boer ziet voor zich dat door de verschillende schoolbesturen en -directies vergelijkingsmateriaal te geven, er een soort concurrentiestrijd zal ontstaan: wie slaagt erin de energierekening het meest terug te dringen.

Maar net zo belangrijk is volgens alle betrokkenen dus de gedragsverandering, van kinderen en ouders. Den Boer vergelijkt met de wedstrijd Afval the Game, waarbij kinderen enthousiast werden voor het terugdringen van de geproduceerde afval, en hun ouders thuis gingen aanspreken op wat daar in de afvalbak verdween. Op de Primo-scholen zitten ongeveer 3300 leerlingen. Ook de kinderen van de Montessorischool zelf kwamen met een goed voorbeeld van duurzaam leven op de proppen: fruitwater. Dat lest de dorst hartstikke goed, en is veel gezonder.

De scholen van Primo zullen het systeem van Eco-schools gaan gebruiken. Dat is een internationaal keurmerk voor duurzame scholen, met de leerling centraal. De kinderen bedenken in het programma de acties – en voeren deze ook uit. Ze worden daarbij geholpen door een zevenstappenplan en een tiental thema's (zoals groen, water, energie, gezondheid, voedsel en communicatie); uitvoering daarvan vergt ongeveer twee jaar en maakt dat ieder in school meedenkt en meewerkt om de school duurzaam te laten functioneren. Via verschillende stappen met bijbehorende certificaten gaan de scholen op weg naar de Groene Vlag, een door de Verenigde Naties erkend keurmerk voor duurzaamheid. Het systeem zorgt voor structuur en continuïteit in de verduurzamingsslag. In Schiedam is al zo'n school met 'de Groene Vlag', het Lentiz College.

Bijzonder betrokken bij het project wordt ook het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., dat door zijn financiële bijstand de realisatie van projecten zal gaan vergemakkelijken. Directeur John Massaar roept ook andere Schiedamse scholen op zich bij zijn fonds te melden om samen te kijken naar de mogelijkheden om te investeren in energiebesparing en een groener onderwijs.

Stadsomroep Schiedam maakte een verslag van de starthandeling op het schoolplein van de Montessorischool.