Ontbijt van gered voedsel

21-10-2019 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - Het werd een bijzonder ontbijt, op het Lentiz Life College, op 10 oktober. Niet voor niets de Dag van de Duurzaamheid. Honderdzestig leerlingen deden zich daar tegoed aan gezond en lekker ochtendeten, dat 'over de datum' was.

Er zit nogal een verschil in tussen eten dat je mag verkopen, en dat je kunt eten, zo bleek de scholieren. Het eten bestond geheel uit eten dat niet meer in de winkel mag worden verkocht, maar nog uitstekend geschikt bleek voor consumptie. Het werd was geschonken door verschillende winkeliers uit het Hof van Spaland.
 
Het eten was bij elkaar verzameld en werd geserveerd door vijf leerlingen van de MBO-opleiding Food & Lifestyle. Zij deden dit in het kader van hun stage bij het NME Natuur- en milieueducatiecentrum. Voedseleducatie is een van de aandachtspunten van het NME. Het ontbijt van gered voedselbetekende voor de leerlingen een opstapje de landelijke wedstrijd MBO Challenge Voedselverspilling, hun vervolgopdracht.

Ontbijten op school is inmiddels een goede traditie op het Lentiz;  elke donderdag ontbijten leerlingen met de docent in de klas. Ontbijten draagt bij aan een gezonde leefstijl en is samen gezelliger. De leerlingen konden deze speciale, duurzame editie van gered voedsel wel waarderen. Zij mochten kiezen uit het ontbijtbuffet en dat bood een ruime keuze. "Het was opvallend hoeveel leerlingen voor een gezonde keuze gingen en komkommer en tomaat als beleg kozen", aldus een van de organisatoren.

De Dag van de Duurzaamheid stond in Schiedam in het teken van de Global Goals van de Verenigde Naties. Die zijn vertaald naar zeven doelen voor kinderen, waarvan 'Gezond & Happy' er een is.

Bekijk de foto's


Gerelateerd