Ode aan de twijfel

24-04-2018 Onderwijs Redactie

Foto: Aad Hoogendoorn

SCHIEDAM - “Accepteer je mij zoals ik ben, een Nederlands-Marokkaanse meid, of vind je dat ik me meer aan de Nederlandse norm moet aanpassen?” vroeg een leerling tijdens het broodbakken aan een onbekende. Voor één dag werd twijfelen in een nieuw en positief daglicht geplaatst.

Op vrijdag 20 april verwelkomde de kunstinstelling TENT Rotterdam het initiatief 'Ode aan de twijfel'. Het evenement vormde de afsluiting van het gelijknamige kunsteducatietraject met leerlingen van het Schiedamse Lyceum Schravenlant en twee Rotterdamse scholen. Van Schravenlant had een groep leerlingen uit klas 4 havo/vwo hier een half jaar lang voor CKV (culturele en kunstzinnige vorming) naar toegewerkt. Samen met hun kunstdocent Germa Roos, professioneel kunstenaar Bart Groenewegen en filosoof Tim de Mey, verbonden aan de Erasmus Universiteit en schrijver van het filosofische werk “Het voordeel van de twijfel”.

Ze leerden dat kunst je ergens kan brengen waar je nog niet eerder bent geweest. Kunstenaars en filosofen zijn meesters in het omarmen van het onbekende; het twijfelen creëert ruimte om anders naar de wereld te kijken. Er lijkt in de hedendaagse samenleving steeds minder ruimte voor het twijfelen te bestaan. “Je wordt geacht een mening te hebben, terwijl uitstellen van een oordeel of een mening prettig kan zijn”, aldus Roos.

Resultaat van al het getwijfel was de groepsperformance 'Broodmaaltijd voor twijfelende wereldburgers'. Eten, koken, tafelen, recepten uit alle windstreken. De keukentafel als plek om ongedwongen te luisteren naar elkaar en gelijkwaardig in gesprek te raken, ongeacht wie of wat je bent. Om kwetsbaarheid te tonen, intimiteit te delen en te twijfelen over persoonlijke levensvragen.

"Knap om te zien hoe de groep adolescenten persoonlijke thema’s inbracht", aldus een toeschouwer. Met de keukentafel als symbool en de eigen geest en lichaam als inzet voor de performance, kwamen de groep en het publiek hierdoor op plekken en bij gedachten die ze nog niet kenden.

Ode aan de twijfel is een initiatief van Madelinde Hageman en Saskia van Broekhoven en is mogelijk gemaakt door H.M.A. Schadee-fonds, CBK Rotterdam, Erasmusstichting Rotterdam en gemeente Schiedam.Gerelateerd