Nieuwe opleiding voor metaal- en procesindustrie

14-04-2020 Onderwijs Redactie

Beeld: GBS


SCHIEDAM - Bedrijfsschool GBS TEC (Technical Education Center) en mbo-opleider Da Vinci College beginnen in september een nieuwe technische opleiding. Afgelopen week tekenden de twee onderwijsinstellingen 'online' symbolisch de overeenkomst waarmee zij een wederzijdse samenwerking voor de komende jaren vastleggen.

Metaalbedrijf GBS International, met vestigingen in Oud-Beijerland en op het terrein van scheepsbouwer Damen in Schiedam, is gespecialiseerd in het onderhoud van tandwielkasten. Sinds begin dit jaar is het bezig met de ontwikkeling van een nieuwe, eigen mbo-opleiding onder de naam GBS TEC. ROC Da Vinci College uit Dordrecht werd gekozen als onderwijspartner voor het aanvullende onderwijs dat nodig is om de mbo-leerroute van de bedrijfsschool compleet te maken.

De komende maanden zullen de twee instellingen de opleiding inhoudelijk en pedagogisch-didactisch verder uitwerken. De ambitie is om een zo hoog mogelijk scholingsrendement te realiseren in het opleiden, scholen en trainen van medewerkers en cursisten van GBS TEC. "Bij het succesvol afronden van de opleiding behoor je tot de besten van Nederland in wat je doet. Daar durven wij ons hand voor in het vuur te steken", zo stelt de nieuwe opleiding.

Die zal bestaan uit twee onderdelen, beide gericht op de metaal- en procesindustrie. Het zijn de opleiding Eerste Monteur Service & Onderhoud Werktuigbouw en de opleiding Allround Verspaner. Het worden beide mbo-opleidingen op niveau 3. Studenten die zich hiervoor aanmelden volgen de beroepsbegeleidende leerroute (bbl). Zij komen in dienst bij GBS International en worden tijdens het werk opgeleid door vakmensen van de bedrijfsschool in Oud-Beijerland. De opleidingsroutes zijn toegankelijk voor leerlingen met een vmbo-diploma kader, gemengd of theoretisch. Ook kandidaten met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 zijn welkom, evenals zij-instromers.

GBS TEC wil theorie en praktijk op deze manier heel dicht bij elkaar brengen, zo stelt de school, die inzet in op een veilige leeromgeving waar veel aandacht is voor begeleiding van de deelnemers.