Nergens zo dicht bij school als in Schiedam

17-08-2020 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - Het is goed fietsen naar school in Schiedam. Tenminste, als je van korte ritjes houdt. De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool hoort in Schiedam tot de kleinste van Nederland. In de stad hoef je - net als in Amsterdam, Haarlem en Den Haag en op Urk niet meer dan vierhonderd meter te fietsen naar school. 

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets in Nederland is zeshonderd meter. Met de auto is het gemiddelde zevenhonderd meter. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over 2019 van de Nabijheidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van data van de Fietsersbond.

In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het CBS en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes. Een van de mogelijke toepassingen van deze nieuwe gegevens is het bepalen van de afstand tot de basisschool met de fiets en de auto, en de verschillen hiertussen. Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen van de basisschool te voet of op de fiets naar school te komen en pleit voor een autoluwe, of nog liever, autovrije schoolomgeving. Ook de Fietsersbond zet zich in voor een fietsveilige omgeving voor basisschoolkinderen.

Baarle-Nassau is de gemeente waarin het je op de fiets gemiddeld het verst moet op weg naar de (basis)school: anderhalve kilometer. In Vlaardingen en Rotterdam is die afstand gemiddeld vijfhonderd meter.

In de Utrechtse gemeente Eemnes is het verschil in afstand tussen fiets en auto het grootst, met vierhonderd meter in het voordeel van de fiets. Op wijkniveau zijn de verschillen tussen de afstand met de fiets en auto het grootst in Lelystad.Gerelateerd