Minister opent watertappunt De Taaltuin

23-09-2020 Onderwijs Redactie/Schiedammer Online

Mnister Cora van Nieuwenhuizen opent het tappunt, met leerlingen van De Taaltuin en Evides-directeur Annette Ottolini; foto: Evides/ Michelle Muus


SCHIEDAM - Dat was hoog bezoek vandaag voor basisschool De Taaltuin aan de Thorbeckesingel 4 in Schiedam. Minister Cora van Nieuwenhuizen en directeur van het waterbedrijf Evides Annette Ottolini werden door leerlingen en door schooldirecteur Elsje Miedema ontvangen.

Deze ontvangst was niet zomaar. Het is vandaag Nationale Kraanwaterdag 2020 en die werd voor geheel Nederland feestelijk afgetrapt in Schiedam, op basisschool De Taaltuin in Schiedam. "Alle tien drinkwaterbedrijven in Nederland zetten zich vandaag in om het drinken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser te stimuleren op basisscholen en de Buitenschoolse Opvang", zo licht Evides toe.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte op het schoolplein van De Taaltuin nóg een officiële handeling: door een druk op de knop van de 'handenwasstraat' opende Van Nieuwenhuizen het watertappunt dat kort voor de zomervakantie geplaatst was op het schoolplein. Door middel van de handenwasstraat kunnen na één druk op een knop zeven kinderen tegelijk hun handen wassen en/of een bekertje met water vullen. Zodoende kan er zuiniger met water worden omgegaan. 

De kinderen op De Taaltuin hebben zich in de afgelopen weken terdege voorbereid op de komst van de minister en zich in het thema verdiept. "Als je een druppel water morst, denk je, ach een druppel... Maar, elke druppel is er één. De kinderen hebben dit inzichtelijk gemaakt door onderzoek te doen, door druppels op te vangen in een kopje bijvoorbeeld. Op een gegeven moment vormt zich dan het besef dat elke druppel onderdeel is van een groter geheel", zegt schooldirecteur Elsje Miedema. "Ook hebben we ons de vraag gesteld: waar komt water vandaan? In welke woorden komt 'water' voor, zoals 'waterbedrijf', 'waterleiding', etc. En welke woorden hebben ermee te maken, zoals duurzaamheid en ecoloog. Wat betekenen die moeilijke woorden? We zijn dus zinnig beziggeweest ter voorbereiding op deze dag."  Elsje Miedema geeft hiervan nog een voorbeeld: "De kinderen hebben ook ideeën bedacht voor waterbesparing. Daarvan hebben we een tentoonstelling gemaakt op het schoolplein, alles moest wegens corona op het schoolplein. Ook zijn er kinderen die pitches hebben gegeven van hun waterbespaaridee, ook vanochtend in het bijzijn van de minister."Gerelateerd