Lokale middenstanders welkom in schoolspullenactie

13-07-2017 Onderwijs Redactie

SCHIEDAM – Stroomopwaarts-directeur Desiree Curfs nodigt Schiedamse middenstanders uit zich aan te melden als deelnemers in de schoolspullenactie van haar organisatie en stichting Leergeld.

Nog maar enkele Schiedamse winkels doen tot dusver mee. Leergeld is een landelijke instelling, die vooral afspraken heeft gemaakt met grote ketens als Albert Heijn, Bruna, Hema en Bristol. Dat zou Schiedamse middenstanders beletten om schoolspullen te verkopen, zo luidde kritiek de afgelopen dagen.

Curfs stelt dat dat geenszins de bedoeling is. Iedere winkelier die kan garanderen dat het tegoed op de pasjes van de actie echt ten goede komt aan de kinderen en hun schoolgang – en niet aan andere zaken waar zij en hun ouders behoefte aan hebben - kan aan de actie meedoen. En mocht dat dit jaar nog lastig blijken (het schooljaar staat al voor de deur); het is de bedoeling dat de schoolspullenactie ook de komende jaren wordt gevoerd.

Veel schoolboeken betrekken middelbare scholen van een boekenfonds op hun school, vaak tweede- of derdehands; via een fonds van de gemeente Schiedam kunnen scholieren ook in aanmerking komen voor de financiering van een computer. Maar schoolspullen gaat verder dan papierwaren. “Het voordeel van de grote bedrijven is dat zij tamelijk eenvoudig via hun artikelcodes kunnen aantekenen welke spullen als schoolspullen te betitelen zijn.” Bij de kassa is dan direct duidelijk welke aankopen met het pasje van Leergeld/Stroomopwaarts afgerekend kunnen worden.

Voor Curfs staat voorop dat kinderen uit armere gezinnen niet bij voorbaat op achterstand staan als het nieuwe schooljaar begint. Daarom vindt ze het ook prettig dat niet een standaardpakket schoolspullen aan de kinderen en jongeren wordt geleverd, maar dat deze zelf de keus hebben. “Zo vallen ze niet uit de toon als kinderen die uit gezinnen komen die ondersteund worden om de spullen aan te schaffen.”

Leergeld is een landelijke stichting, die regionaal georganiseerd is in zelfstandige stichting. Zo verstuurt stichting Leergeld Zoetermeer en omstreken een dezer dagen ongeveer veertienhonderd passen. Die gaan naar kinderen in Schiedamse gezinnen in het bestand van Stroomopwaarts, de uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet, waarin de voormalige sociale werkplaats en de sociale dienst zijn opgegaan. Daarnaast kunnen gezinnen die geen relatie hebben met Stroomopwaarts maar wel rond moeten komen van een beperkt budget (tot maximaal honderdtwintig procent van de bijstandsnorm) een aanvraag indienen voor de passen. Stroomopwaarts schat dat voor die regeling nog eens mogelijk duizend kinderen in aanmerking komen. Kinderen op de basisschool hebben dan recht op een tegoed van 25 euro, voor middelbare scholieren is 75 euro beschikbaar. Het geld komt uit een potje waarvoor staatssecretaris Jetta Kleinsma en haar ministerie gezorgd hebben.

Zie ook dit artikel van eerder deze week.Gerelateerd