Juf Jetta 'juf van de maand'

19-12-2018 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - Onderwijzeres Jetta Hulshoff is door de website 'Juf & Meester' verkozen tot 'Juf van de maand'.

De motivatie van de site was dat 'juf Jetta' zich inzet voor een groene omgeving op school en in de buurt. Hulshoff geeft les aan groep 7 van de Peperklip. "Ik voel me vereerd, blij dat m’n werk gewaardeerd wordt", reageert Hulshoff. "Misschien stimuleert dit anderen."

Juf Jetta vindt het belangrijk dat kinderen leren om te zien naar elkaar en hun omgeving. "We besteden er op school veel aandacht aan." Hulshoff en 'haar kinderen' zetten zich in voor bijenvriendelijke planten in de schooltuin, voor de moestuin en het insectenhotel. "Daarnaast hebben we vijf bijenkasten geadopteerd bij een imker. We zijn nog op zoek naar een geschikt plekje voor die kasten."

De onderwijzeres promoot het afval-scheiden. "Sinds een maand hebben we een eigen composthoop in de schooltuin voor de fruitschillen die overblijven bij de lunch. Buurtbewoners kunnen hier ook hun gft-afval kwijt." Haar groep 7 en de leerlingenraad letten op dat er geen lichten blijven branden als de school uitgaat. "Ik wil de kinderen laten ervaren dat ze invloed hebben op hun leefomgeving. Ze leren dat ze verantwoordelijk zijn voor hun gedrag en hun keuzes die met het milieu te maken hebben."

Regelmatig is er een afvalopruimactie rond de school, vaak onder leiding van Hulshoff, met de kinderen in drietallen - een met zak, de ander met grijper en de derde met handschoenen - die hun ronde lopen. Rond de school, maar ook wat verder de wijk in. Hulshoff wil een rooster opstellen zodat alle groepen regelmatig aan de beurt zijn om afval te rapen. "Onze conciërge loopt overigens ook elke ochtend een rondje om de school. We vinden een schone schoolomgeving erg belangrijk."

Haar optreden heeft gevolgen. "De kinderen letten op elkaar. Als iemand iets in de verkeerde bak gooit of de lichten laat branden, zijn er altijd kinderen die hem of haar daarop wijzen. Ook gooien de kinderen niets meer op het schoolplein of in de bosjes. Helaas is het een openbaar schoolplein dus ’s ochtends ligt er vaak toch rommel…"

Wensen? "Ja, zonnepanelen of een groen dak zou ik graag op het schoolgebouw zien. Maar dat is een bestuursdingetje." En haar advies aan de collega's: "Wees bewust dat je een spiegel bent voor de kinderen. Inkoppertje natuurlijk, maar enorm waar. Als jij laat zien dat je het milieu belangrijk vindt, straal je dat uit naar de groep."

'Juf & Meester' is een initiatief van uitgever Malmberg.


Gerelateerd