Groen-blauw schoolplein krijgt vorm

25-08-2021 Onderwijs Redactie

Foto's: Flashphoto


SCHIEDAM - In de wijk Sveaparken wordt de laatste hand gelegd aan het realiseren van een nieuw, gezamenlijk speelplein voor de leerlingen van De Violier en De Vlinder.

Op 15 juli is door de schoolkinderraad in een bijzondere uitgave van het NK Tegelwippen de aftrap gegeven voor het project. Sindsdien wordt hard gewerkt aan de nieuwe inrichting van het gezamelijke plein. Met nog een paar dagen te gaan voor het nieuwe schooljaar begint, is het nog even flink doorwerken. De laatste stoeptegels worden inmiddels gelegd.

Het schoolplein van de twee scholen ging compleet op de schop. Het is de laatste fase van een langdurig project waar door de twee schooldirecteuren, Mariska Boer en Marc de Lange de afgelopen drie, vier jaar veel tijd en energie in is gestoken: samenwerking, planontwikkeling, fondsenwerving, vergunningen, aannemer selecteren, noem maar op. 

Een van de zaken die verandert is de 'blauwe' component. Het is nodig om veel zorgvuldiger om te gaan met ons water, wereldwijd en in Schiedam, zo legde De Lange uit in de nieuwsbrief van Primo, de koepel voor openbaar onderwijs waar De Violier deel van uitmaakt. “We willen niet langer dat water eerst zorgt voor ondergelopen speelplaatsen om vervolgens razendsnel in het riool te verdwijnen.” Dat is de slechtste manier om met regenwater om te gaan en doet ook weinig aan de bestrijding van de hitte die zelfs in Nederland steeds lastiger wordt op warme zomerdagen. 

In plaats daarvan zal het water geleidelijk gaan bezinken. Onder het speelplein komen waterbergingen die het water langer vasthouden. Het Schiedamse bedrijf Hydrorock zorgt voor de techniek op basis van steenwol. Het plein en ook het dak van de schoolgebouwen worden van het riool afgekoppeld.

‘Vergroening’ van het schoolplein staat uiteraard voor meer groen, natuur, insecten en ook water, in plaats van de straattegels die voor de vakantie het plein domineerden. Die verandering gaat volgens de schooldirecteuren ook zorgen voor een heel andere manier van spelen door de kinderen. Uiteraard zal het nog wel enige tijd duren eer het plein een echt groen karakter krijgt, gewoonweg omdat groen moet groeien.

Het nieuwe plein kent behalve die blauw en groene functie ook andere mogelijkheden. Zoals gewoon voetballen. “Het plein is ingedeeld in puzzelstukken”, aldus Boer. Ieder met een eigen doelgroep aan kinderen en in het teken van een bepaalde activiteit. Wat te denken van een wilgentunnel, moestuinbakken, een insectenhotel, een verkeersplein, een klimboom en een bomenweide? Op het plein blijft het volgens de Violierdirecteur mogelijk om ‘puzzelstukken’ af te zetten bijvoorbeeld om de jongste kleuters rustig te laten spelen. Het klimrek en de schommels keren na de gedaanteverandering op het schoolplein terug.

Sowieso wordt er zo veel mogelijk gerecycled. “We gooien niks weg”, aldus De Lange. De straatklinkers die geen mooi plekje in tuin of op schoorsteen van de sponsors krijgen, worden hergebruikt, bijvoorbeeld in de kleine tribune die zal worden aangelegd. “Die tribune komt weer van pas bij buitenlessen of voor optredens”, aldus Boer. Aardrijkskunde en biologie worden er veel leuker door. “We zullen de praktijk veel beter kunnen koppelen aan de les.”

Op het nieuwe plein zullen vooral natuurlijke materialen worden gebruik, als hout, zand en steen. Het Natuur en Milieu Educatiecentrum bracht als eerste de voorstellen voor het ontwerp in. Sowieso is het NME-centrum ook een belangrijke partij in Schiedam Waterklaar. En het zal de komende tijd een rol spelen in de educatiekant van het project. Al met al wordt het een speelplein om ‘te ontdekken en te doen’. Met hoekjes voor de vier categorieën kinderen die de ontwerpers van het bedrijf Boerplay in gedachten hadden: de rauwers, douwers, bouwers en schouwers.

Het plein achter de twee scholen dient niet alleen de kinderen van De Vlinder en De Violier. “We willen dat het plein ook meer uitnodigt voor de oudere kinderen en ouders uit de buurt.” Een prettige bijkomstigheid voor de buurt is ook dat het nieuwe schoolplein volgens wet van Bartjens veel minder geluid gaat opleveren. “Met samen zevenhonderd kinderen kan het flink rumoerig zijn.” Het is de bedoeling dat het plein van zeven tot zeven in gebruik is – er komt ook verlichting op.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd; de scholen liggen niet in de wijk Woudhoek.

Bekijk de foto'sGerelateerd